Sur'dan 6 ay arayla 2 fotoğraf

Sur’un 9 ay önce ve geçen ay çekilen fotoğrafları arasındaki farklıklar ilçedeki yıkımı gözler önüne seriyor.

Diyarbakır'ın Sur İlçesi’nde 11 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla başlatılan operasyonlar 9 Mart 2016 tarihine kadar devam etti. 11 Aralık’ta 17 saat ara verilen sokağa çıkma yasağı, diğer mahallelerde kaldırıldı ancak 6 mahallede hala devam ediyor.

Sur İlçesi’ndeki 6 mahallede yaşanan değişim, Google Earth’ün 9 ay önce ve geçen ay çekilen uydu fotoğraflarına net bir şekilde yansıyor. Fotoğraflarda, çatışmalar sırasında zarar gören ve yıkılan binaların olduğu bölgeler görülüyor. 

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü yer olan Dört Ayaklı Minare, Fatihpaşa Mahallesi ve Kurşunlu Cami’nin etrafındaki birçok sokakta, ev ve işyerleri yıkılarak açık bir alan oluşturulduğu görülüyor.

İKİ OKUL YOK OLMUŞ

Fatihpaşa ve Cemal Yılmaz mahallesinde bulunan kentin en eski okullarından Süleyman Nazif ve Cumhuriyet İlkokullarının yerleri arsaya dönmüş durumda. Tamamen yıkılarak ortadan kaldırılan söz konusu iki okulun arazisinin ihata duvarıyla çevrelendiği ve önceden iki binanın bulunduğu yerin beyaz boyayla işaretlendiği görülüyor.