Selahattin Demirtaş hakkında yeni fezleke

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, 21 Ekim 2016'da Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) düzenlediği toplantıya katıldığı gerekçesiyle yeni bir fezleke hazırladı.

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni fezleke hazırlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre tarafından hazırlanan ve Demirtaş'ın yasama dokunulmazlığının kaldırılması talep edilen fezleke, TBMM Başkanlığı'na sunulmak üzere Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderildi.

Fezlekede, Demirtaş'ın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama", "Cumhurbaşkanına hakaret", "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme", "Suçu ve suçluyu övmek" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarını işlediği iddia edildi.

HDP Milletvekili olan Selahattin Demirtaş'ın DBP'nin düzenlediği toplantıya katıldığı belirtilen fezlekede, şöyle denildi:

"Toplantı salonundaki resim ve afişler ile 'Seferberlik ruhuyla örgütlenelim, direnerek kazanalım' başlığı altında, bahse konu toplantıda alınan kararlar ile ilgili haber paylaşımı bir arada değerlendirildiğinde, şüphelinin 'Cumhurbaşkanına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa alanen tahrik etme, suçu ve suçluyu övmek, terör örgütü propagandası yapmak ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama' suçlarını işlediği anlaşılmıştır. Buna göre; İstanbul HDP Milletvekili olan şüpheli Selahattin Demirtaş hakkında TBMM'ce Anayasa'mızın 83'üncü maddesi gereği yasama dokunulmazlığının kaldırılması kararının aldırılması hususu takdirlerinize arz olunur. Şüpheli hakkında 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama' suçundan Adalet Bakanı tarafından soruşturma izni verilmiştir."

Yasama dokunulmazlığının kaldırılması halinde Demirtaş hakkında belirtilen 5 suçtan 16 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilecek.