Sarraf'ın yalılarındaki kaçak yapılaşma yeniden meclis gündeminde

ABD'de yargılanmasına devam edilen Rıza Sarraf'ın kaçak yalılarının yıkılması yeniden gündemde. CHP'nin soru önergesine AKP ''Yıkım için encümen kararı alındı. Yasal süreç devam ediyor'' yanıtını verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'yabancı devlet lehine siyasi ve askeri casusluk' suçlamasıyla Rıza Sarraf'la yakınlarının mal varlığına el koyma kararının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde CHP'li üyeler Sarraf'ın kaçak yalılarıyla ilgili soru önergesi verdi.

Meclis 2. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ'ın başkanlık ettiği toplantıda, CHP'li Meclis Üyeleri Hüseyin Sağ, Deniz Erzincan ve Nadir Ataman'ın imzasıyla  Sarraf'ın İstanbul Boğazı'ndaki yalı ve köşküyle ilgili bir soru önergesi sunuldu. Önergeyi okuyan Sağ, Sarraf'ın casusluk suçlamasından mal varlıklarına el konulması kararını hatırlatıp Beykoz'daki yalı ve Kanlıca'daki tarihi köşkün ne olacağının merak edildiğini belirtti. Sağ, şunları söyledi: "Casus Rıza Sarraf'ın kaçak yapılaşmaları, bilirkişi ve Boğaziçi İmar Müdürlükleri tarafından tespit edilen yalı ve köşk ile ilgili yıkım yapacak mısınız? Daha neyi bekliyorsunuz? Boğaziçi İmar Müdürlüğü, İBB’ye bağlı ve  dolayısıyla Mevlüt Uysal’a bağlı. Bakalım yeni başkan, Kadir Topbaş gibi kulağının üzerine mi yatacak, yoksa casus Rıza Sarraf’ın kaçak yapılarını yıkacak mı?"

"O GÜN DE GELECEK"

Daha sonra söz alan AKP Grup Başkanvekil Yardımcısı Faruk Aydın, yalı ve köşkle ilgili yasal durumun devam ettiğini belirtirken, "Söz konusu yıkım ile ilgili encümen kararı alındı. Yasal süreç  devam ediyor. O gün de gelecek diye düşünüyorum" dedi. Gümüşdağ, CHP'lilerin soru önergesini oylayarak başkanlık makamına havale etti.

DAHA ÖNCE DOKUNULMAMIŞTI

Rıza Sarraf'ın İstanbul Kanlıca’daki tarihi yalılarına kaçak kat çıkıp, imara aykırı yapılaşmaya gittiği 2015 yılında ortaya çıkmıştı. İstanbul Valisi Vasip Şahin, tarihi yalılara kaçak kat çıkılmasına 4 yıl boyunca göz yuman ve yıkım kararını da yerine getirmeyen Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri hakkında soruşturma izni vermemişti. 

Yalıya kaçak kat çıkan Rıza Sarraf, ayrıca binaları tünelle birbirine bağlatmış ve asansör inşaa ettirmişti.