Samsun Kitap Fuarı'nda aydınlanmacı etkinlikler yoğun ilgi gördü

Samsun’da gerçekleştirilen 3. Karadeniz Kitap Fuarı'nda cumhuriyet, başkanlık seçimi, aydınlanma içerikli söyleşiler büyük ilgi gördü.

Haber Merkezi

Samsun’da gerçekleştirilen 3. Karadeniz Kitap Fuarı dün kapılarını kapattı. TÜYAP'ın düzenlediği kitap fuarı boyunca birçok etkinlik, imza günü, söyleşi düzenlendi. Geçtiğimiz seneye göre ziyaretçi sayısının daha az olduğu gözlemlenen kitap fuarında, katılımcı yayınevlerinden Yazılama Yayınevi’nde bu sene de en çok satılan kitap Komünist Manifesto oldu.

SAMSUN KİTAP FUARINDA GEÇEN SENE VE BU SENE

2015 yılında ilki yapılan Karadeniz kitap fuarının ziyaretçi sayısının az olması ve yeterli ilgiyi görmemesi sebebiyle TÜYAP, 2016 yılında ziyaretçi sayısının artması ve fuarın ilgi çekmesi için özel bir çaba sarf etmişti. 2016 yılında 29.649’u öğrenci olmak üzere toplamda 110.300 kişinin ziyaret ettiği kitap fuarında, bu sene katılımın daha az olduğu, hafta içi günlerinin durgun geçtiği gözlemlendi. Kitap fuarına ziyaret için getirilen okullardan bazılarının servisler için öğrencilerden ücret talep ettiği öğrenildi.

Fantastik edebiyat, popüler dergiler, sınav kitapları satan yayınlar ve dinci kitabevlerinin standlarının bulunduğu fuarda, hafta sonu İzmir Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nin düzenlediği 'edebiyat ve çürüme' söyleşilerine konu olan yayıncılığın yaygınlığı dikkat çekti. Etkinlikler arasında  “Gıdanın İnsan Kaderindeki Yeri” “Nefsini Evliya Yapmak” “2017 Astroloji”, “Çağadaş Dünyada İslam” başlıklı söyleşiler bu tür bir yayıncılığı tamamlar nitelikteydi. 

Katılımın daha yoğun geçtiği hafta sonu etkinliklerinde cumhuriyet, başkanlık seçimi, aydınlanma içerikli söyleşiler büyük ilgi gördü. 

'AYDINLANMA MÜCADELESİNİN NERESİNDEYİZ?'

Üniversite Konseyleri Derneği’nin çatısı altında “Evrim Sürüyor Çalışma Grubu”nun 2006’dan beri gerçekleştirdiği Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumları'nın sonuncusunun sunumları, Yazılama Yayınevi’nden Evrimin Işığında ismiyle geçtiğimiz aylarda basılmıştı. Evrimin Işığında kitabında bir başlık olan ‘’Aydınlanma Mücadelesinin Neresindeyiz?’’ Samsun Kitap Fuarı’nda soL Haber Portalı yazarı ve Ankara Üniversitesi’nde akademisyen Prof. Dr. Erhan Nalçacı’nın konuşmacı olarak katıldığı söyleşiye konu oldu.

Söyleşide güncel olarak Evrim Kuramı’nın müfredattan çıkarılmasına dikkat çeken Nalçacı, tarih ve bilim ilişkisinin değerlendirdi. Tarihsel olarak toplumlar tarihine değinen Nalçacı, aydınlanma fikri, aydınlanma düşüncesinin tarihte nasıl değiştirici-dönüştürücü-ilerletici bir rol oynadığını anlattı. Aydınlanma mücadelesini üç evreye ayıran Erhan Nalçacı, tarım ile başlayan, Fransız Devrimi ve sonrasıyla son halini alan sınıflı toplumların bu üçüncü evresinin ancak işçi sınıfı mücadelesiyle, sosyalist devrimle tamamlanacağını vurguladı. Eşitsizlik, adaletsizlik ve bunun temeli olan sınıflı topluma karşı ‘’sosyalizm mücadelesinin’’ işaret edildiği etkinlikte, sosyalizme dair merak içeren sorular ve mücadele için nasıl bir yöntem izleneceğine dair sorular soruldu.

'CUMHURİYET SENİN İÇİN'

Tekin Yayınevi’nden çıkan Orhan Gökdemir ve Enver Aysever’in birlikte yazdığı ‘’Cumhuriyet Senin İçin’’ kitabın söyleşisi Samsunlular tarafından büyük ilgi gördü.

‘’Nasıl bir cumhuriyet?’’ sorusuna cevap getiren Enver Aysever, 1923 Cumhuriyeti’nin tüm kazanımlarıyla yıkıldığını, yeni bir cumhuriyet kurmamız gerektiğini söyledi. ‘’Ben bir sosyalistim. Patronun işçiyi sömürmediği, sömüremediği, örgütlü olarak hesap sorduğu, haksızlığa karşı boyun eğmediği bir cumhuriyet istiyorum. Boyun eğmeyeceğiz’’ dedi. Başkanlık tartışmasına da değinen Enver Aysever, soL Haber Portalı yazarı Kemal Okuyan’ın ‘’Herkesin HAYIR’ı Kendine’’ yazısına değinerek, muhalefet partisi CHP’nin Hayır’ını da eleştirerek ‘’topunuza hayır!’’ dedi.

Samsun ve Giresun’u bildiğini ve takip ettiğini söyleyen Orhan Gökdemir ise şehirdeki özelleştirme ve rant çekişmelerinden ve ‘’FETO’cu’’ olduğu için milyon servet harcanan, sonrasında kapatılan Canik Başarı Üniversitesi’nden bahsederek ülkedeki kamu kuruluşlarının sermayeye açılmasına değindi.

'TÜRKİYE'DE BAŞKANLIK VE ABD İLE İLİŞKİLER'

soL Haber Portalı yazarı Aydemir Güler’in söyleşisi 26 Şubat Pazar günü Samsunlu kitapseverler tarafından yoğun ilgi gördü. Aydemir Güler konuşmasında birçok değerlendirmede bulundu.

Türkiye’de ve dünyada insanlığın önüne herhangi bir proje veya herhangi bir model sunulmadığını söyleyen Güler, ''Türkiye’de de referanduma götürülen bir proje veya model yok, Erdoğan iktidarını sürdürmek için didiniyor'' dedi. Referandum tartışmalarında adına ‘’Başkanlık’’ dahi diyemeyen iktidarın ‘’Cumhurbaşkanlığı sistemi’’ vurgusuna dikkat çeken Aydemir Güler, bu seçime AKP’nin ilk kez moral olarak üstünlüğünü yitirerek girdiğini söyledi. Uluslararası siyasette de ‘’toplu bir çöküş’’ yaşandığı, büyük emperyalist güçlerin bazı alanlarda bir düzen kurmak yerine dengeleri dağıtarak krizin kaosu yönetmesini sağladığı vurgulanan konuşmada, krizin de kaosun da süreklileşmesinin sonucunun toplu bir çöküş olacağına işaret edildi. 

Güler, toplu çöküşe dair ‘’İlk kez olmuyor. 100 küsür yıl önce de oldu. Ve oradan akla hayale getirilmeyen bir şey olarak 1917 Büyük Ekim Devrim’i ve sosyalizm çıktı’’ dedi. 

Referandum ve başkanlık tartışmalarına dair ‘’Yetmez ama Hayır’’ vurgusu yapan Aydemir Güler, 'Evet' çıkması halinde bunun dünyanın sonu olmayacağını belirtti. Hayır’ı çoğaltmanın önemli olduğunu, diğer yandan Hayır çıkması halinde  birdenbire rahata ermeyeceğimizi, Hayır’ı örgütlü bir güç haline getirmemiz gerektiğini hatırlattı.