Sağlık Bakanlığı'ndan 'sezaryen' açıklaması

Sağlık Bakanlığı, sezaryen karşıtlığı içeren bir açıklama yaparak "Normal doğuma karşı sezaryeni savunur pozisyonda olmak ancak başka maksatlarla açıklanabilir" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada sezaryenin anne ve bebek sağlığı için gerektiğinde başvurulacak tıbbi bir müdahale olduğu, gereksiz sezaryenin bilim dışı bir tutum olduğu ileri sürüldü.

Cumhuriyet'in haberine göre, "Normal ısrarı sakat bırakıyor" başlığıyla yer alan habere ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Haberde yanlış algılamalara neden olabilecek ifadeler yer aldığı belirtilen açıklamada, sezaryenin "bilim dışı bir tutum" olduğu savunuldu. Açıklamada, şu ifadeleri yer aldı:

"Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde doğum kanalından geçiş sırasında bebeğin akciğerlerinde bulunan sıvının daha kolay dışarı atılması nedeni ile solunum sıkıntısı ve ıslak akciğer hastalığı gelişme riski daha azdır. Normal doğan bebeklerin bağışıklık sistemi daha gelişmiştir. Bu nedenle çocukluk döneminde sık görülen alerjik hastalıklar, astım, obezite, şeker hastalığı, bağırsak hastalıkları gibi risklerle daha az karşılaşacakları bilimsel verilerle desteklenmektedir.

Normal doğumdan sonra annenin iyileşmesi ve günlük hayata dönme süresi çok kısadır, sezaryen ameliyatı ile doğuma göre 'doğum sırasında anne ölüm oranı' daha azdır. Doğum sonrası enfeksiyon ve kanama gibi istenmeyen durumlar daha azdır. Ağrı şikayeti sezaryen ameliyatı ile doğuma göre çok azdır. Sonuç olarak, sezaryen anne ve bebek sağlığı için gerektiğinde başvurulacak tıbbi bir müdahaledir. Dolayısıyla gereksiz sezaryen bilim dışı bir tutumdur. Buna rağmen normal doğuma karşı sezaryeni savunur pozisyonda olmak ancak başka maksatlarla açıklanabilir."