Referandum sonrası askeri seçenek masada mı?

TSK'nın Irak sınırında başlattığı askeri tatbikatın ardından Türkiye'nin referandum sonrası askeri müdahalede bulunabileceği iddiaları gündeme geldi. Erdoğan'ın MGK'da sert adımlar atacaklarını söylemesi sonrası tartışmalar hız kazanırken, TSK'nın askeri bir müdahalede bulunmayacağı ve sınırda önlem alacağı ileri sürüldü.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapacağı bağımsızlık referandumu öncesi Türkiye'nin askeri müdahale kararı alacağı iddiaları gündeme geldi.

TSK'nın referanduma kısa süre kala sınıra yaptığı yığınak ve askeri tatbikat iddialara güç kazandırırken, konuyla ilgili basına sızan ilk bilgiler aksi yönde.

MGK'dan çıkacak kararların öncelikle ekonomik yaptırımları içereceği belirtilirken, askeri seçeneğin ise sınırda önlemle sınırlı kalacağı veya Türkmenlere bir müdahale olması durumunda gündeme geleceği iddia edildi.

Dün Hürriyet'te konuyla ilgili yer alan bir haberde, MGK'nın atacağı adımların ekonomik başlıkları içereceği belirtilmiş, askeri adımlarda da önceliğin, bölgedeki Türkmenlerin hedef alınması veya Irak merkezi yönetiminin müdahalesi durumunda Türkiye sınırına yönelik olası bir göçe karşı hazırlanmaya verildiği ileri sürülmüştü.

Benzer bir iddia bugün Habertürk gazetesi tarafından da dile getirilirken, "Türkiye, bölgedeki Türkmenlere yönelik müdahale durumunda askeri seçeneğe yönelebilir" iddiası dile getirildi.