Ondokuz Mayıs Üniversitesi ADT'ye Hukuksuz Müdahale!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde Atatürkçü Düşünce Topluluğu'na yönelik hukuksuz bir girişimde bulunuldu.

soL - Samsun

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde faaliyet gösteren öğrenci topluluklarından Atatürkçü Düşünce Topluluğu'na (ADT) yönelik hukuksuz bir girişim gündemde. Üniversite yönetiminin desteğiyle ülkücü öğrencilerin ADT'yi 'olağanüstü genel kurul' sürecine sokması tepki toplamış durumda.

OMÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKSDB) 30 Ocak tarihinde öğrenci topluluklarının bundan sonra bir yazılıma kaydolarak faaliyet yürütebileceklerini duyurmuştu. Bu uygulamayla topluluk yönetimlerinin izni ve onayı dışında topluluklara ''online üye olma'' imkanı yaratmıştı. OMÜ Toplulukları Tüzüğü ve Öğrenci Toplulukları Yönergesi'ne aykırı olan bu karar üzerine ADT yönetimi Rektörlüğe bağlı SKSDB'den yeni uygulamayı getiren Senato kararını istemiş fakat herhangi bir yanıt alamamıştı.

8 Mayıs tarihinde OMÜ ADT yönetimi üye sayısının 60'tan 171'ye çıktığını fark etti. Bir gecede üye olan öğrencilerin çoğunun ''Türk Dünyası Araştırma Topluluğu'' üyesi olduğunun fark edilmesi, ADT'ye yönelik bir operasyon yapıldığı kuşkusunu uyandırdı. ADT ile ilgisi olmayan, topluluk etkinliklerine katılmamış bu ülkücü grup ''olağanüstü genel kurul'' için yüz kişinin ıslak imzasını içeren dilekçe verdiler. İdarenin bilgisi dahilinde yaşandığı tahmin edilen bu hamleyle ADT'de olağanüstü genel kurul süreci başladı. 

Olağanüstü genel kurul, katılımın yoğun olacağı ve seçim yapılacak yerin uygun olmadığı gerekçesiyle ileri bir tarihe, 22 Mayıs Pazartesi gününe ertelendi.

''Online üyelik'' ile kulüp üye sayısı kulüp yönetiminin kontrolü dışında her geçen saat artarken OMÜ ADT hukuksuz ve tehditkar bir ortamda ''yönetim seçimi için'' genel kurula gidiyor.

Yaşananlar üzerine sosyal hesaplarından bir açıklama yayınlayan OMÜ ADT, ''Üniversite ve ülkede esen baskı durumuna rağmen her türlü gerici uygulamaya karşı bir bayrak görevi taşıyan topluluğumuzun mücadelesi devam edecek. Bu anlamda tüm ilerici bireyleri mücadeleye ortak olmaya davet ediyoruz'' dedi.

OMÜ ADT MEZUNLARI'ndan açıklama: Teslim Olmayacağız!

OMÜ'de öğrenci toplulukları içerisinde ADT'nin ilerici bir geleneği olduğu biliniyor. Geçen yıl ADT'nin düzenlemek istediği soL haber portalı yazarlarından Özgür Şen'in katılacağı 'Aydınlanma Mümkün Mü?' başlıklı söyleşiye izin verilmemesi, üniversite yönetiminin OMÜ ADT'nin ilerici çizgisinden rahatsızlığını göstermişti.

ADT'nin baskı altına alınmasına karşı üniversite kamuoyundan tepkiler gelirken, ADK emektarı OMÜ mezunları da bir açıklama yayınladılar. ADT yönetimini değiştirmeye ve ilerici çizgisinden koparmaya yönelik bu açık girişim üzerine OMÜ ADK MEZUNLARI imzasıyla yapılan açıklamada şunlar söyleniyor:

''OMÜ ADK, bütün zaman ve koşullarda; hukuktan, laiklikten, emekten, bilim ve sanattan, Aydınlanma geleneğinden taraf olmuştur. Karşısında olduğu şeyler ise emekçi halkımızı sömüren sınıftır; bilimi ayaklar altına alan cüppelilerdir; diplomalarını mor binlikler getiren senet olarak gören ve insanlığın tarihsel birikimini bir kazanç için satan tüccarlardır; insan haklarını hiçe sayan hukukçulardır; bu topraklarda ekmeğine alın terini katan yoksulların, işçileri ve emekçilerin kaşığındaki son damlaya göz diken herkestir.

Ellerinde karanlığıyla ve zincirleriyle gelen gericiler, OMÜ ADK'nın karşısındadır.

Tarihini ve geçmişini onurlu mücadeleler ile dolduran OMÜ ADK üzerindeki saldırılar da bundan kaynaklıdır. Ülkenin kurtuluşunun başladığı yerden karanlıkları hakim kılmaya çalışan zihniyet, elbette ki saldıracaktır. Ve biz, OMÜ ADK mezunları; elbette ki bu saldırılara boyun eğmeyeceğiz. 

OMÜ ADK'yı teslim almaya çalışanlar, temsil ettiği değerleri yok etmeye, ezmeye, çiğnemeye ve hukuksuzluğu daim kılmaya çalışan üniversite yönetimini kınıyoruz ve haykırıyoruz: 
TESLİM OLMAYACAĞIZ!''