ODTÜ Mezun Dernekleri Konseyi'nden 'Hayır' bildirisi

ODTÜ Mezun Dernekleri Konseyi, "Hayır" bildirisi yayınladı.

ODTÜ Mezun Dernekleri Konseyi, "Hayır" bildirisi yayınladı. 

Konsey tarafında yayınlanan bildiride özgür düşüncenin ve düşüncenin özgürce ifade edilmesinin önemi vurgulanırken, kollektif aklın ne kadar değerli olduğunun altı çizildi.

Bildiride, "Biz ODTÜ’lüler, her türlü ideolojik düşünceden yalıtılmış biçimde, kollektif aklı devre dışı bırakan, bilimsel olmayan ve gelişmenin önünde engel olarak gördüğümüz bu Anayasa değişikliğine 'HAYIR' diyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

Bildiri şu şekilde:

AKLA AYKIRILIĞA VE BİLİM DIŞILIĞA “HAYIR”!

Bizler ODTÜ Mezunlar Derneklerinin Yönetim Kurulu üyeleriyiz.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ndeki öğrenim hayatımız boyunca, kendimizi özgürce ifade ettiğimiz bir ortamda birlikte karar verme alışkanlığı aşılandı bize.

Proje gruplarında, öğrenci topluluklarında, tezlerimizi yazarken hep destek olduk birbirimize.

Farklı düşüncelerin bir renk olduğunu, en beklenmedik kişilerden en beklenmedik fikirlerin çıkabileceğini öğrendik.

Rektörlerin üniversite ile ilgili kararlarda öğrencilere danıştığı, aynı masada eşit söz hakkıyla toplantı yaptıkları bir öğrenim hayatı yaşadık.

Zorlandığımızda danışacağımız kitapların, akademisyenlerin, arkadaşların olduğunu anladık.

Özgür düşüncenin ve düşüncenin özgürce ifade edilmesinin ne kadar değerli olduğunu hissettik.

Hayatta koyduğumuz sınırların sadece kafamızda olduğuna, sınırların sorgulayarak, araştırarak, geliştirerek ve ortak akılla aşılabileceğine inanıyoruz.

Üniversitemiz bizlere kollektif aklın ne kadar değerli olduğunu öğrettiğinden yönetim kurulu toplantılarımızda her konuyu asil ve yedek üyeler, ilgili dernek üyeleri beraberce konuşuyoruz, bazen tartışıyoruz, birbirimize kızıyoruz; ancak bu kolektif çalışma sonucu doğru kararlar alabiliyoruz.

Dernek yönetimlerimizde ortak akla böylesine önem verirken, ülke yönetiminin tek sesli olması kurgusuyla dayatılan “başkanlık” sistemini anlayamıyoruz.

Hazırlanırken toplumun farklı kesimlerinin görüşleri ve talepleri göz önüne alınmayan tasarıda, yönetirken de toplumun farklı seslerinin duyulmasına ihtiyaç olmayacağı öngörülmüş; Cumhurbaşkanlığı makamının kollektif akla gerek duymadan ülkeyi yönetmesine olanak sağlanmıştır.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi bizlere; bilim yapılırken geçmişte elde edilmiş bilgilerin bugünün teknolojisinin aklıyla yoğrulması gerektiğini; ilerlemenin ve gelişmenin kollektif akıldan yoksun biçimde olamayacağını; çok sesli olmayan ve hesap vermeyen bir karar verme mekanizmasının doğru olmadığını, öğretti.

Biz ODTÜ’lüler, her türlü ideolojik düşünceden yalıtılmış biçimde, kollektif aklı devre dışı bırakan, bilimsel olmayan ve gelişmenin önünde engel olarak gördüğümüz bu Anayasa değişikliğine “HAYIR” diyoruz.

 

ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ

ADANA ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ

ANTALYA ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ

ODTÜ BURSA MEZUNLAR DERNEĞİ

DENİZLİ ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ

ODTÜ EGE MEZUNLAR DERNEĞİ

ESKİŞEHİR ve ÇEVRESİ ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ

İSTANBUL ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ

MERSİN ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ

SAMSUN ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ

ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ DOĞU KARADENİZ TEM.

ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ BATI KARADENİZ TEM.