Nuray Mert: Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesi mesaj, 'evet' çıkarsa yeniden müzakere...

Cumhuriyet gazetesi yazarı Nuray Mert, "'Başkanlık Referandumdan geçerse, yeniden müzakere siyasetine dönülecek’ söylemlerinin önü açılmış vaziyette. Pek çok alamet ve bu arada, öncelikle Figen Yüksekdağ’ın, milletvekilliğinin düşmesi, Kürtlere bu yönde mesaj veriyor gibi" dedi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Nuray Mert, "referandum ve Kürtler" başlıklı bir yazı kaleme alarak yeniden "müzakere" tartışmalarının gündeme geldiğini ileri sürdü.

HDP'nin bazı "sol" gruplarla ittifak yapmasını eleştiren Mert, Kürt siyasetinin başkanlığa karşı çıkması gerektiğini belirterek, yeniden müzakere söylemlerinin referandum öncesi gündeme gelmeye başladığını öne sürdü.

"HDP’nin bazı sol siyaset çevreleri ile ittifakına en çok karşı çıkanlardan biriyim, ancak mesele, HDP’nin bir yandan, demokratik siyaset anlayışına uzak sol gruplar, diğer yandan Beyaz Türk sol liberalleri ile, ufuksuz, savruk ittifakı idi" diyen Mert, "Ancak, mesele, ‘HDP’nin, sol ile ittifak yüzünden Başkanlık sistemi pazarlığından uzaklaşması’ olarak resmedildiği ölçüde, şimdilerde Kürt çevrelerini yeniden Başkanlık pazarlığına ısındırılmaya çalışmak şeklinde devreye giriyor. Oysa, siyaset ufku dar ve/veya toplumsal karşılığı olmayan sol ile ittifak başka, adı her gün değişen Başkanlık sistemine demokratik karşı duruş başka mesele idi, halen de öyle. Yine de, belli ki, ‘Seni Başkan yaptırmayacağız dediniz, başımıza neler geldi, yeniden o kapıyı açarsanız, işler düzelecek’, ‘bakmayın AK Parti ile MHP ile ittifakına, Başkanlık Referandumdan geçerse, yeniden müzakere siyasetine dönülecek’ söylemlerinin önü açılmış vaziyette. Pek çok alamet ve bu arada, öncelikle Figen Yüksekdağ’ın, milletvekilliğinin düşmesi, Kürtlere bu yönde mesaj veriyor gibi" ifadelerini kullandı.