NHKM'de Metin Kurt etkinliği

Metin Kurt'un ölümünün beşinci yılında İstanbul'daki Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde Kurt'un hayata ve futbola bakışı üzerine bir etkinlik yapıldı.

soL Haber - İstanbul

Komünist sporcu Metin Kurt'un ölümünün beşinci yılında İstanbul'daki Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde (NHKM) "Metin Kurt  Felsefesi, Kültürü ve Futbol Düzeni" başlıklı bir etkinlik düzenlendi.

soL Spor editörü İsmail Sarp Aykurt’un moderatörlüğünü üstlendiği, Eurosport Türkiye Genel Yayın Yönetmeni ve spor yazarı Bağış Erten ve spor tarihçisi Mehmet Yüce'nin konuşmacı olarak katıldığı, komünist sporcu Metin Kurt'un futbola ve hayata bakışının konuşulduğu etkinlik dün 18:00'da NHKM'de gerçekleşti. Etkinlikte Metin Kurt'un ailesi de yer aldı. 

Etkinliğin başında söz alan Aykurt, "Metin Kurt'un kendi felsefesini, ideolojisi, futbolunu bir kez daha üretmek zorundayız" vurgusunu yaptı. 

Yüce, Metin Kurt'un mütevazi bir insan olduğunu ve "Futboldan aldıklarımı futbola geri verdim" diyerek diğer futbolculardan farkını ortaya koyduğunu söyledi. "Bireyci tüketim alışkanlıklarının sürdüğü bu günlerde Metin Kurt'un yaptıklarının yanına yaklaşabilen yok" diyen Yüce, Türkiye Komünist Gençliği'nin (TKG) 20-21 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği "Metin Kurt Futbol Turnuvası"na da değinerek, "Metin Kurt Futbol Turnuvası tam Metin'in istediği gibi bir turnuva oldu. Görmüş olsa hüngür hüngür ağlardı. Üniversite ve lise öğrencisi gençliğin, futbolun spor olarak bilinçle oynandığı bir etkinlikti" ifadelerini kullandı.

"ASIL METİN KURT'U İZLE"

Erten ise, konuşmasına "Sola, sosyal hareketlere dair bir şeylerin oluşmasında herkesin önünde bir heykel gibi duruyordu. O dönemlerde Brezilyalı futbolcu Sokrates'i örnek gösterenlere öncelikle 'Sen asıl git Metin Kurt'u izle' deniyordu" sözleriyle başladı.

Türkiye'deki futbolcuların hak ve özgürlükler konusunda bilinçsiz olduğunu ifade eden Erten, Kurt'un duruşunun şu anda kimsede bulunmadığını fakat bilinçlenme, sendikal çalışma ve sınıf bilinciyle Metin Kurt gibi örneklerin ortaya çıkabileceğini ifade etti.  "Öncülük yapma yetisinde karakterler elbet çıkacak" diyen Erten, Metin Kurt'un hiçbir zaman kendisi tanıtmaya ihtiyaç duymadığını belirtti.