NHKM: Heykeli yeniden dikeceğiz, gerici düzenlerini başlarına yıkacağız!

İzmir metrosunun İzmirspor durağındaki "Müzisyen" adlı mitolojik figür heykelini balyozla parçalayan gericilere karşı İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nden (NHKM) bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, İzmir'in aydınlık insanlarını, aydınlarını, sanatçılarını bu gerici saldırı karşısında tek ses olmaya, örgütlenmeye ve gereğini yapmaya çağırıyor…

soL-İzmir

İzmir metrosunun İzmirspor durağındaki "Müzisyen" adlı mitolojik figür heykelini balyozla parçalayan gericilere karşı İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nden bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, İzmir'in aydınlık insanlarını, aydınlarını, sanatçılarını bu gerici saldırı karşısında tek ses olmaya, örgütlenmeye ve gereğini yapmaya çağırıyor" denildi. 

İzmir NHKM'den yapılan açıklamanın tamamı şöyle: 

 

Biz,

İzmir'in aydınlık insanları;

Biz dün İzmir Metrosu'nun İzmirspor Durağı'nda sergilenen "Müzisyen" heykelini balyozla parçalayanları çok iyi tanıyoruz.

Biz onları, ellerinde satırlarla, sergileri basmalarından tanıyoruz.

Biz onları, Kars'taki İnsanlık Anıtı'na ucube deyip yıktırmalarından tanıyoruz.

"Tükürürüm böyle sanatın içine" demelerinden tanıyoruz.

Suriye'de, Irak'ta müzeleri, sanat eserlerini talan etmelerinden tanıyoruz.

Palmira Antik Kenti'ni havaya uçurmalarından tanıyoruz.

Antik kenti canı pahasına korumaya çalışan arkeolog Halid Esat'ın kafasını kesen IŞİD'den tanıyoruz.

Biz onları, Sivas'ta Madımak Oteli'nin önünden tanıyoruz.

"Kadınlarımızın, çocuklarımızın ahlaki değerleri var" diyerek ahşap bir heykelden dahi tahrik olup onu önce bezle örtmeye kalkanları, sonra da balyozla parçalayanları biz Ensar Vakfı'ndaki çocuk tecavüzcülerinden, şehirlerarası otobüslerdeki kadın tacizcilerinden tanıyoruz.

Sanıyorlar ki biz, İzmir'in aydınlık insanları, onların karanlıklarına, sapkınlıklarına boyun eğeceğiz.

Sanıyorlar ki gerici düzenlerine boyun eğeceğiz.

Sanıyorlar ki laikliği hedef tahtasına koyan yobazlara geçit vereceğiz.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, İzmir'in aydınlık insanlarını, aydınlarını, sanatçılarını bu gerici saldırı karşısında tek ses olmaya, örgütlenmeye ve gereğini yapmaya çağırıyor.

Söz veriyoruz.

Heykeli oraya yeniden dikeceğiz, gerici düzenlerini başlarına yıkacağız.

NE OLMUŞTU? 

İzmir metrosunun İzmirspor durağında 4 yıldır bulunan ve 2012'de Akdeniz konseptiyle düzenlenen Uluslararası Heykel Çalıştayı kapsamında İspanyol sanatçı Almacino Gonzales Andres tarafından yapılan "Müzisyen" adlı mitolojik figür heykeli, bir süredir AKP'li yöneticiler tarafından hedef gösteriliyordu. İzmir AKP Gençlik Kolları üyesi bir grup gerici, heykeli protesto etmişler, AKP İl Başkan Yardımcısı Onur Selbi de, heykeli hedef göstermişti. 

Selbi'nin heykeli hedef göstermesinden sonra, 25 Mayıs’ta da daha önce heykelin "müstehcen" bulduğu noktasını bezle kapatarak protesto eden AKP Karabağlar Meclis Üyesi Emrullah Kavuz, heykele kilit vurmuştu. 

Heykel dün bir grup gerici tarafından balyozla kırılmıştı.