İş-Kur dolandırıcılığı: 750 kişiyi çalışıyor gibi göstermişler

Diyarbakır merkezli 6 ilde, İş-Kur’dan istihdam desteği alan ve birçok kişiyi sahte evraklarla şirketlerinde çalışıyormuş gibi gösterip bankamatik şifrelerini alan 49 firmaya operasyon düzenlendi. Operasyonda, 40 şüpheli gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekiplerince Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçları ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında şüpheli 49 firmaya Diyarbakır merkezli 6 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Operasyon kapsamında 49 firmanın İş-Kur ile yaptıkları sözleşme gereği kursiyerlerin kurs gördükleri meslekte sigortalı olarak fiilen çalışabilecekleri şekilde istihdam edilmesi hükümlerine uymayarak, yaklaşık 750 kişiyi asgari ücretli çalışmadıkları halde çalışıyormuş gösterdikleri belirtildi. Emniyet Müdürlüğüne verilen sigortalılık belgeleri ve ücret bordrolarının incelenmesinde, 750 kişinin çalışmadıkları halde çalışmış gibi gösterildiği, kurs açılmadan önce işyerinde çalışan işçilerin sahte belgelerle istihdam edilmiş gibi gösterildiği, işverence ATM kartları şifrelerinin alınarak bu hesaplara işveren tarafından para yatırılıp tekrar işveren tarafından çekilmesiyle bu işyerinde asgari ücretli olarak çalışmış izlenimi verdikleri tespit edildiği belirtildi.

Çalışma sonucunda eş zamanlı olarak Diyarbakır genelinde 45, İstanbul’da 2, Antalya, Adıyaman, Ankara ve Tekirdağ illerinde de 1’er olmak üzere 51 adreste firma yetkilisi olan şahıslara yönelik yapılan operasyonlarda toplam 40 kişi gözaltına alındı.

Şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.