Kritik görüşme sonrası ilk açıklama: Anlaşmaya vardık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda iki ülke arasında özellikle Menbiç konusunda bir çözüm için kurullar oluşturulacağı belirtildi. S-400'lerin satın alınması, Gülen'in durumu da görüşme başlıklarından biri oldu. İki ülkenin ilişkileri normalleştirme konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Dün Erdoğan'la yapılan görüşmenin de gündem olduğu basın toplantısında kritik başlıklar şöyle:

NORMALLEŞME ANLAŞMASI...

Çavuşoğlu:

"Dün akşamdan bu yana yaptığımız görüşmelerde ilişkilerimizi normalleştirme yönünde anlaşmaya vardık.

Her iki tarafın beklentileri var. Biz FETÖ konusunda, ABD'nin YPG'ye desteği konusunda görüşlerimizin ciddiye alınmasını bekliyoruz. Bugüne kadar verilen sözler oldu, tutulmayan sözler, çözülemeyen konular oldu. Bundan sonra konuştuklarımızın sözde kalmaması için neler yapabiliriz bunları konuştuk. Artık vaat, söz değil, somut adımlar istiyoruz.

İlişkilerimizi normalleştirmek ve sorunlarımızı çözmek için yeni mekanizmalar oluşturacağız.

FETÖ, YPG konusunda beklentilerimizi dile getirdik.

Dün ve bugünkü toplantılar endişelerimizin karşılanması bakımından, bölgesel konularda işbirliğimiz açısından kritik olmuştur. Ben inanıyorum ki, ilişkilerimizin tekrar yoluna girmesi için önemli olan bu ziyaret çerçevesinde birlikte gelecek için ortak adımlar atarız. İki müttefik gibi güveni yeniden tesis ederiz."

'ENDİŞELERİMİZİ DİLE GETİRDİK'

Tillerson:

"Türkiye NATO'ya katılan ilk ülkelerden. Afganistan'da, Bosna'da birlikte çalıştık.

Sivil halka zarar gelmemesi için Türkiye'den ricalarımız var.

Her zaman SDG'ye sağladığımız desteğin kısıtlı olacağını, askeri hedeflerin ileriye taşınmasını engelleyecek bir destek olduğunu söyledik.

Darbe girişimindeki suçluların yargılanması insan hakları ve özgürlüklere bağlı kalarak devam etmeli.

Tutuklu büyükelçilik çalışanlarımız ve OHAL kapsamındaki tutuklamalar konusunda endişelerimizi dile getirdik."

YPG MENBİÇ'TEN ÇIKTIKTAN SONRA BİRLİKTE ADIM ATABİLİRİZ

SORU-CEVAP

Tillerson: Dün akşam Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede tekliflerimizi sunduk. (Menbiç-Afrin) Bağımsız demokratik bir Suriye'yi, birleşik bir Suriye'yi istiyoruz. İkimizin de bu konuda görüşleri ortak.

Çavuşoğlu: Bizim beklentilerimizin nasıl karşılanacağı, ABD'nin daha önce konsolosluk ve vatandaşlarına ilişkin beklentileri var. Fakat bizim endişelerimiz doğrudan bize yönelik saldırılarla ilgili. Bugüne kadar 100 civarında bizim vatandaşımız ve ülkemizde yaşayan Suriyeli, YPG'den gelen roketlerle öldürüldü. Menbiç'le ilgili Tillerson yanıtı verdi... Bize sözler verildi fakat bu sözler şimdiye kadar tutulmadı. YPG'nin Fırat'ın doğusuna gitmesi için birlikte çalışmamız lazım... Bu süreci birlikte işleteceğiz. YPG'nin burayı yönetmesi istikrara kavuşmaması demek. YPG Menbiç'ten çıktıktan sonra ABD ile birlikte adım atabiliriz.

'ARTIK ABD BİR ŞEY, TÜRKİYE BAŞKA BİR ŞEY YAPMAYACAK'

Tillerson: Dün çok yoğun bir toplantı yaptık. Çalışanlarımız bu süreci nasıl ilerletebileceğimiz konusunda sabaha kadar çalıştı. Bu konularda atılacak adımlar açıklanacak. Artık ABD bir şey, Türkiye başka bir şey yapmayacak. Birlikte hareket edeceğiz. Aşama aşama ilerleyeceğiz, birinci el öncelikli konularda çalışacağız. Öncelik konusu Menbiç olacak.

Çavuşoğlu: Yaşanan sorunları dün akşamdan bu yana görüştüğümüz konuları sadece bize bağlarsanız doğru olmaz. Var olan endişelerimizi açıklayan sözler söyledik. Ama yeri geldiğinde biz Türk milletinin sözlerini, hissiyatlarını açıklayan şeyler söylemek zorundayız.

Türkiye'deki tutuklamaların ve yargı süreçlerinin OHAL'le ilgisi yok. Bu OHAL vatandaşlarımızın yaşamını kısıtlayan bir uygulama değil.

'MENBİÇ BİZİM KONTROLÜMÜZDE OLMALI'

(YPG Menbiç'ten çekilecek mi? Bir süre var mı, Türkiye-ABD mekanizması nasıl kurulacak?): Tillerson: Savunma Bakanlığımızın önümüzdeki yıl bütçesinde sadece IŞİD'le mücadele için bütçe ayrıldı. Buna ek olarak bir kaynak ayrılmadı. Ortak çalışma grubumuzun öncelikli çalışma başlıklarından biri Menbiç. Menbiç stratejik olarak oldukça önemli bir şehir. IŞİD'in oradan çıkarılması önemliydi, coğrafi olarak da çok önemli. ABD o şehrin kesinlikle müttefiklerimizin kontrolünde olmasını istiyor. Bizim kontrolümüzde olmasını değerlendiriyoruz. 

Çavuşoğlu: Bu mekanizmaların kurulması bugüne kadar söz verilen konularda somut adımlar atılması için kuruldu.

S-400 UYARISI

(Yaptırımlar konusunda uyarı yapıldı mı Türkiye'ye? -S-400'lerin alınması konusunda-) Tillerson: Dünyada farklı ülkelerin kendi çerçevelerinde bu tür satın almalar yapması konusunda endişelerimizi dile getiriyoruz. Bazı ülkeler ilerlememe kararı alıyor. Türkiye ile bu konuda da görüşmeler gerçekleştireceğiz. Bunun zararlarını anlatacağız.

Çavuşoğlu: Bu konuyu sadece dün konuşmadık. Kongrede çıkan bir yasa var, onu bize izah ettiler. Fakat bir konu var ki, bu da bizim için çok önemli. Hava savunma sistemine benim acil ihtiyacım var. Basit silahları almak için bile bir sürü bahanelerle bunları almakta zorluk çektik. Benim acilen ihtiyacım var, Rusya bu konuda bize cazip önerilerde bulundu. Bazı patriotları müttefiklerimiz çektiler. Ben bu ihtiyacımı karşılamak durumundayım. Biz bu konudaki kararımızı kongredeki karardan önce aldık. Biz bunları konuştuk, yine bu konuda bunları ele alacağız. Ama bu konuda herkes birbirini anlamalı ve saygı duymalı.