KOS: Askeri alanlar kuzey ormanlarının parçasıdır, sermayeye teslim edilmesin!

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) adlı demokratik kitle örgütü, İstanbul'da kuzey ormanları içinde yer alan askeri alanların darbe girişimi sonrası tahliye edilerek sermayeye ve ranta açılması girişimlerine tepki gösterdi. Açıklamada, "Askeri alanlar kuzey ormanlarının doğal bir parçasıdır, sermayeye değil ormana iade edilmelidir" denildi.

Haber Merkezi

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) adlı demokratik kitle örgütü, kuzey ormanları içinde yer alan askeri alanların tahliye edilerek sermaye gruplarına ve rantiyecilere peşkeş çekilmesi girişimlerine tepki gösterdi. 

Bugün düzenlenen basın toplantısında, kent içinde kalan askeri alanların, sermayeye ve imara açılmamasını, şehrin içinde birer koru olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. 

İstanbul’daki orman alanlarının 2012 yılında 710 bin hektar iken, 2015 yılında 637 bin hektara düştüğünün hatırlatıldığı açıklamada, "Kuzey Marmara Otoyolu’nun kuzey ormanlarını doğu-batı doğrultusunda ikiye bölerek orman ekosistemine büyük zarar vermesi yetmezmiş gibi, ortasında kurulan 3. havalimanı şantiyesi, bu projelere beton sağlamak üzere kurulan beton santralleri, taş ocakları orman alanlarımızı tahrip etmiş ve etmeğe de devam etmektedirler" denildi. 

Basın açıklamasında şöyle denildi: 

  • İstanbul’un tamamını arsa, her toprak parçasını rant alanı olarak gören iktidar ve yandaşlarının kapalı kapılar ardındaki pazarlıkları devam etmektedir. Askeri alanların şehir dışına çıkarılması ve yerlerinin yapılaşmaya açılması için 15 Temmuz Darbe Girişimi ve onu takip eden OHAL süreci bir fırsat olarak görülmekte ve yapılması planlanan yapılar kentsel dönüşüm kavramları ile meşru hale getirilmeye çalışılmaktadır.
  • İstanbul içinde yer alan 17 hektar askeri alanın 15,7 hektarı, orman alanları ile bir bütün oluşturmaktadır. Bugün çitlerle ayrılmış olmasına rağmen Kuzey Ormanları ekosisteminin doğal bir parçası olan bu alanların, çeşitli isimler altında doğal çevreden koparılmaması ve yapılaşmaya açılmaması gerektiğine inanıyoruz. Aslında ormanın bir parçası olan bu alanların orman olarak tescili için her türlü mücadeleyi vermeye kararlıyız.
  • Biz Fatih Ormanının yanı başındaki askeri alanın Emlak konut eliyle Ağaoğlu’na peşkeş çekilerek yerine bir kent suçu anıtı olan “Maslak 1453”’ün nasıl dikildiğini yine aynı şekilde Zekeriyaköy’de ormanlık alanda bulunan askeri alanın yine benzer bir hileyle yağmalanarak yerine “Köy” isimli bir villa-kentin nasıl yapıldığını gördük. Hasdal, Maltepe ve Maslak aynı sorunu yaşamamalı, Kuzey Ormanları’nın içinde ve bitişiğinde yer alan askeri alanlar Kuzey Ormanları’na iade edilmelidir.
  • Sahip olduğu yeşil alanların büyük bölümünü kaybeden İstanbul için Kuzey Ormanları’nın korunması ne kadar önemliyse kent içinde yeni yeşil alanlar yaratılması o derece önemlidir. Tabiri caizse İstanbul dev bir beton yığınına dönüşmüştür. Bu yüzden kent içinde kalan askeri alanlar, sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen Validebağ Korusu, Aydost ‘’Ormanı’’ gibi mesire amaçlı kullanılmayan birer koru olarak değerlendirilmelidir.
  • Yetkili tüm kurumları, Trakya ve Marmara’nın nefesini veren, toprağını sulayan, milyonlarca insan ve sayısız hayvanın yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları ekosistemine zarar vermekte olan tüm projeleri derhal durdurmaya, yenilerine izin vermemeye, ormandan aldıkları alanları ormana iade etmeye çağırıyoruz.