Kocaoğlu'nun yeni yıl 'hediyesi': İzmirim Kart'ta en uzak mesafe ücreti yoksa İZBAN'a binilemeyecek!

İzmir, 1 Ocak'tan itibaren kent içi ulaşıma yapılacak zammı konuşuyor. Ama zamdan daha çok tartışılan konu, kenti kuzey-güney ekseninde birleştiren Aliağa-Selçuk İZBAN hattının ön ödemeli hale getirilmesi. Herhangi bir duraktan İZBAN'a binen yolcunun İzmirim Kart'ından en uzak mesafe parası bloke edilecek, indiği durakta tarifeye göre kartına parası iade edilecek. Bu durumda bir…

soL-İzmir

İzmir, 1 Ocak'tan itibaren kent içi ulaşıma yapılacak zammı konuşuyor. Ama zamdan daha çok tartışılan konu, kenti kuzey-güney ekseninde birleştiren Aliağa-Selçuk İZBAN hattının ön ödemeli hale getirilmesi. Herhangi bir duraktan İZBAN'a binen yolcunun İzmirim Kart'ından en uzak mesafe parası bloke edilecek, indiği durakta tarifeye göre kartına parası iade edilecek. Bu durumda bir durak yolculuk yapmak isteyen yolcu, kartında en uzak mesafe ücretini karşılayacak bakiyesi yoksa İZBAN'a binemeyecek. 

İzmir’de toplu ulaşım tarifesi 1 Ocak’tan itibaren yüzde 10 zamlanacak. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karara göre 2.60 TL olan tam bilet 2.86 TL’ye, 1,50 TL olan öğrenci bileti ise 1,65 TL’ye yükselecek.

CHP'li belediyenin emekçi düşmanı rutin zamlarına alışık olan İzmirlilere, bu kez farklı bir uygulama da dayatılıyor. İZBAN hattında hayata geçirilecek uygulamaya göre, bu hattı kullanan yolcuların İzmirim Kart'ından en uzak mesafe ücreti bloke edilecek, indikleri yerde tarifeye göre belli bir para kart bakiyesine iade edilecek. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu uygulamayı şu sözlerle anlattı: 

"2018’de banliyö hattı İZBAN’da ücretlendirme sisteminde 15 Şubat’tan itibaren değişiklik yapılacak. Gittiğin kadar öde mantığı geçerli olacak. Binilen istasyona göre en uzak mesafenin bedeli kart bakiyesinden düşecek, inilen istasyona göre karta para iadesi yapılacak. Önce tam bilet parası alınacak. 25 kilometreden sonraki her kilometre için tam biletten 7 kuruş, 60-65 yaş vatandaşlar ve öğrenciler için 4 kuruş, öğretmenler için 5 kuruş ilave ücret alınacak. Örneğin Havalimanı istasyonundan binişte en uzun mesafe Aliağa istasyonu olup 76 kilometredir. Mesafe ücreti olan 6,48 lira ücreti biniş anında karttan bloke edilecektir. 51 kilometre sonra Menemen’de inişte kartın tekrar sisteme okutulmasıyla 1,75 lira karta iade edilecektir."

KARTINIZDA EN UZAK MESAFE BAKİYESİ YOKSA... 

Kocaoğlu'nun verdiği örnekten daha uzun mesafelerde İzmirim Kart'tan daha yüksek bir bedel bloke edilecek. İZBAN'a binişte ön ödemeyi yapan yolcuların, indikleri istasyonun tarifesine göre kartlarına para iade edilecek. 

Bu durumda bir durak yolculuk yapmak isteyen yolcu, İzmirim Kart'ında en uzak mesafeyi karşılayan bakiyesi yoksa İZBAN'a binemeyecek. 

SOSYAL MEDYADA TEPKİ YAĞIYOR

Kocaoğlu'nun açıkladığı bu uygulamaya sosyal medyada tepki gösteren yurttaşlar şunları paylaştı:

"Bu uygulama ile kartınızda 7 liradan aşağı limit varsa artık İZBAN'a binilemeyecek. Ayrıca çıkış turnikelerinde sıkışıklık artacak. Karayollarını özelleştiren, ülkenin yolunu kullandığı için yurttaşlardan para alan mantık ile bu mantık arasında hiçbir fark yok. Hatta bu uygulamayla, kent içindeki tren bile otoyol gibi görülerek, insanların kendisi HGS yapılıyor. Toplu ulaşımı desteklemek, insanlardan daha fazla ulaşım bedeli almak değildir. Bu uygulama özel araç sahipliliğinin artmasına sebep olur. Ayrıca uzun hatları kullanan çoğu kişi işçilerdir."