Kamu kurum ve kuruluşları bütün paralarının TL'ye dönüştürecek

Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği ile kamu kurum ve kuruluşlarının kendi bütçeleri ya da tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını TCMB veya muhabiri olan bankada açılacak TL cinsi vadesiz hesaplarda tutmaları öngörüldü. 

Kadir Sev

Bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği ile kamu kurum ve kuruluşlarının kendi bütçeleri ya da tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını TCMB veya muhabiri olan bankada açılacak TL cinsi vadesiz hesaplarda tutmaları öngörüldü. 

Tebliğe göre hesaplar şu bankalarda tutulabilecek: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, T.C. Ziraat Bankası A.Ş., T. Halk Bankası A.Ş., T. Vakıflar Bankası T.A.O. ve sermayesinin yarısından fazlası doğrudan ve/veya dolaylı olarak kamuya ait olan diğer mevduat ve katılım bankaları. 

İSTİSNALAR

Kamu kurum ve kuruluşları yalnızca dışalımları, yurt dışı krediler, döviz cinsinden ödenmesi öngörülen borçlar için ve bu işlemlerle sınırlı olmak kaydıyla döviz tevdiat hesabı açtırılabilecekler. Bulundukları ülkenin bankacılık sektörü ya da kambiyo mevzuatından kaynaklanan sorunlar nedeniyle kurumların yurt dışı temsilciliklerince yurt içinde kendi nam ve hesaplarına açtıkları banka hesapları da istisna kapsamında.

Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa bütçelerle tahsis edilen örtülü ödenekler de döviz cinsinden bankalara yatırılabilecek.

KAPSAM

Tebliğin kapsamına aşağıda sıralanan kurum ve kuruluşlar giriyor.

a) Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri,

b) Özel bütçeli idareler,

c) Döner sermayeler,

ç) Fonlar,

d) Belediyeler,

e) İl özel idareleri,

f) Sosyal güvenlik kurumları,

g) Kamu iktisadi teşebbüsleri,

ğ) Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları,

h) Bu maddede sayılan kurumların;

 - Bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri ile birlikleri,

 - Sermayesinin yarısından fazlasına doğrudan ve/veya dolaylı olarak sahip olduğu şirketleri,

 -Fon, hesap, özel hesap, havuz ve benzeri adlarla açtıkları ve/veya yönettikleri her türlü banka hesabı

KAMU MEVDUATINA YÜKSEK FAZ ÖDENMESİ YASAK

Tebliğin 6. Maddesiyle; “Kurumların mevduat ve katılma hesabı olarak değerlendirmeyi öngördükleri mali kaynakları için uygulanacak vadeli mevduat faiz oranı ve katılma hesabı beklenen/tahmini getiri oranı, Ek 1’de yer alan ve ilgili vadelere karşılık gelen oranlardan daha yüksek olamaz” denilerek yüksek faiz ödemeleri yasaklanıyor.

Ayrıca Bankaların, yüksek faiz isteyen kamu yöneticilerini Hazine Müsteşarlığına şikâyet etmeleri isteniyor. Yüksek nema elde edildiği saptanırsa bütçeye gelir yazılması öngörülüyor. 

UYGULAMANIN DENETİMİ VE SORUMLULUK

Kurum ve kuruluşların bu Tebliğe aykırı davranmasını önlemek amacıyla 8. Maddede sıkı kurallar getirilmiş. Şöyle deniliyor:

Bildirim ve raporlama

MADDE 8 – (1) 4749 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin dördüncü fıkrası gereğince;

a) Kurumların mali hizmetlerini yürüten birimleri, merkez ve varsa taşra birimlerine ait vergi kimlik numaralarına ilişkin her türlü değişiklik ile yeni kurulan birimlerine ilişkin vergi kimlik numaralarını en geç 10 iş günü içerisinde, ayrıca bankalarca Müsteşarlığa iletilen hesap bilgilerinin mutabakatını teminen, içerik ve süresi Müsteşarlıkça belirlenerek talep edilen bilgileri de istenen süre içerisinde Müsteşarlığa göndermekle yükümlüdür.

b) Bankalar ve aracı kurumlar, kurumların kendileri nezdindeki mali kaynakları ile kullandıkları kredi ve benzeri yükümlülükleri hakkındaki bilgileri, içerik ve süresi Müsteşarlıkça belirlenen şekilde hazırlamak ve Müsteşarlığa göndermekle yükümlüdür.

Kurum yetkililerinin bu Tebliğde öngörülen kurallara aykırı davranmaları sonucunda ortaya çıkabilecek zararlardan kişisel olarak ve zincirleme sorumlu tutulmaları öngörülüyor.