Kakınç'ın son kurbanı Kocaeli'den

Halit Kakınç'ın Mahir Çayan'a ait olduğunu iddia ederek aktardığı sözleri kullanan CHP'li Murat Erinç komünistlerden tepki gördü.

CHP Kocaeli İl Gençlik Kolları Başkanı'nın Deniz Gezmişlerin anıldığı bir açıklamada söyledikleri Kocaeli Manşet haber sitesi tarafından haberleştirildi.

soL da bu habere dayanarak açıklamayı duyurdu: Murat Erinç Komünistlerden uzak durun dedi!

Başlık, Erinç'in söylediklerinin kısaltılmış bir haliydi. Erinç konuşmasında “Özgürlükçü, liberal ve Kürtçü tavır takınan, Atatürk’ü ‘burjuva’ diye eleştirmeye kalkan vatan hainleriyle kol kola giden komünist ve tehlikeli oluşumlardan uzak durun” demişti. Daha doğrusu soL'un kaynak olarak gösterdiği Kocaeli Manşet sitesine göre Erinç'in sözleri böyleydi.

Murat Erinç soL'daki habere tepki gösterirken, konuyla ilgili bir açıklama yapacağını duyurdu. Erinç' konuşmasının yorumlanışında bir çarpıtma olduğu iddiasını öne sürerken yukardaki cümlenin komünistleri değil, kendine komünist diyen bazı kesimleri hedef aldığını söylüyor. Gerçekten de Erinç, anti-komünist olarak bilinen birisi değil. 

Aslında Erinç, yazar Halit Kakınç'ın kurbanıydı.

Halit Kakınç, bir yazısında Mahir Çayan'ın “son milli komünist” olduğunu söyleyerek, ona ait olduğunu iddia ettiği sözleri şöyle aktarmıştı:

“Mahir Çayan’ı bölücülerle aynı çizgiden gelme gibi gösteren komik bile olmayan zırvalıklara, daha o günlerde şöyle seslenmiştir Mahir Çayan: '…Son olarak solcu kemalist arkadaşlarıma diyorum ki; özgürlükçü, liberal, Kürtçü tavır takınan… Atatürk’ü burjuva ve şoven diye eleştirmeye kalkan vatan hainleriyle kol kola giden komünist ve tehlikeli oluşumlardan uzak durun… Bir kemalist kesinlikle vatansever, milliyetçi olmalıdır. Kemalist olmasa bile kemalizm’e hayranlık veya saygı duymayan bir solcu; işbirlikçidir, haindir. Bunu unutmayınız…”

Çayan'ın (!) bu sözlerini Kakınç dışında da aktaranlar oldu. Bu sözler, PKK'nin Mahir Çayan, Deniz Gezmiş gibi Türkiyeli devrimcilerin gerçek mirasçısı olduğu yönündeki spekülasyonlara yanıt olarak değerlendiriliyordu.

Oysa kaynak gösterilmeden aktarılan sözlerin Çayan'a ait olması ihtimali yok!

Birincisi, “özgürlükçü” terimi 1970'li yıllarda Türkiye solunun jargonuna girmiş değildi. Nitekim Çayan'ın yazılarını içeren “Tüm Yazılar” derlemesinde bir kez bile geçmiyor bu kelime.

Kürtçü kelimesi ise yine o yıllarda sol jargonda ve soldaki tartışmalarda kullanılan bir kelime değil. Yine andığımız derlemede bir kez bile geçmiyor.

“Liberal” kelimesi için de benzer bir durum geçerli. Soldaki “sapmalardan” birisi olarak kullanılan bir terim değil. Tüm Yazılar'daki tüm kullanımlarında “liberal burjuvazi” kalıbı içinde geçiyor ve klasik Marksist yazındaki “nötr” kullanımı ile değerlendiriliyor.

Bir diğer nokta ise Atatürk'ün “burjuva” diye eleştirilmesi.

Çayan, çağdaşı pek çok Marksist ve Marksizm etkilenimli devrimci gibi “burjuva devrimcisi” olmayı bir “eleştiri” kalıbı olarak değerlendirmiyordu. Tersine Mustafa Kemal için “burjuva devrimcisi” ifadesinin kullanılması bir eleştiri değil bir olumlama olabilirdi.

Esasen 1970'li yıllarda Atatürk'ü “şoven” terimi ile eleştiren bir sol da mevcut değildi.

Özetle, Kakınç'ın ve başkalarının kaynak belirtmeden aktardıkları cümleler uydurma.

Bu uydurma cümlelerin son kurbanı ise CHP Kocaeli Gençlik Kolları Başkanı Murat Erinç oldu.

Uydurma cümleleri ciddiye alarak Komünistleri “ah”ını aldı...