Kadir Topbaş'ın yerine gelecek isim belli oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın istifası ile birlikte bir süredir AKP kulislerinde alttan alta konuşulan Başbakan Binali Yıldırım’ın 2019’da İstanbul için adaylığı daha yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

Kadir Topbaş’ın dün istifa edeceği işaretini sabah saatlerinde Türk-İş ziyareti sonrası ilk kez Başbakan Binali Yıldırım verdi. Yıldırım, Topbaş’ın öğleden sonra bir açıklama yapacağını belirtince, istifa dışında bir beklenti kalmamıştı.

İmar değişikliği krizi sonrası Topbaş için “gitmesi için karar verildi, ancak zamanlama bekleniyor” anlamında “topal ördek” ifadeleri kullanılmıştı. Ancak siyasi kulisler Topbaş’ın neredeyse 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana gidici olduğunu gösteriyordu.

Damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın 'FETÖ' tutuklanması sonrasında 2019’da adaylığının imkânsız olduğu görevden ayrılmasının da zamanlama konusu olduğu sürekli konuşuluyordu. Damadı Kavurmacı’nın tahliye edilip daha sonra tutuklanması aşamasında da 2019 vetosunun kesinleştiği belirtiliyordu.

Cumhuriyet'ten Erdem Gül'ün haberine göre; aynı süreç boyunca Topbaş’ın yerine parti kulislerinde Başbakan Binali Yıldırım adı alternatifsiz konuşulmaya başlandı. Özellikle MHP ile başkanlık sisteminde anlaşılarak referandumda bunun gerçekleştirilmesi sonrası Yıldırım’ın İstanbul’a gidişine ilişkin formüller daha da güç kazandı. Yıldırım’ın İstanbul’da belediyeyi AKP’ye kazandıracağı konusunda yaygın bir görüş birliği oluştu. Topbaş istifası eder etmez de Yıldırım’ın adaylığı partinin farklı farklı kesimlerinde açıkça ifade edilmeye başlandı.