Kadınların uzun çalışma saatleri, kronik hastalıklara neden oluyor

Uzun saatler boyunca çalışan kadınların, kalp hastalığı ve kanser dahil olmak üzere hayatı tehdit eden hastalıklara yakalanma riski defalarca daha yüksek!

Nilban Bora

Uzun saatler boyunca çalışan kadınlar, kalp hastalığı ve kanser dahil olmak üzere hayatı tehdit eden hastalıklarla ciddi bir bedel ödeyebilir.

Yeni araştırmalara göre, otuz yılda ortalama 60 saat veya daha fazla iş haftası; şeker hastalığı, kanser, kalp krizi ve artrit riskini üç kat artırıyor gibi görünüyor.

Araştırmacılara göre, 40 saatten fazla süre çalışan kadınlarda risk artmaya başlıyor. 50 saatin üzerinde ise işler iyiden iyiye kötü bir hal alıyor.

Sağlık hizmetleri yönetimi ve politikası profesörü ve makalenin baş yazarı Allard Dembe’ye göre, kadınlar - özellikle birden çok rolü oynamak zorunda olan kadınlar - yoğun iş deneyimlerinin etkilerini hissediyorlar ve bu da çeşitli hastalıklar ve iş görememezlik hali için ortam hazırlıyor. 

Dembe’ye göre kadınlar, aile sorumluluğunu üstlenmede aslan payını alma eğilimi gösteriyor ve önceki araştırmalara göre uzun saatler çalıştıklarında erkeklerden daha fazla baskı ve stres ile karşı karşıya kalıyorlar.

Ayrıca, kadınlar için iş hayatı, iş taleplerini aile yükümlülükleri ile dengeleme gereği hissetmeleri nedeniyle daha az tatmin edici olabiliyor.

"Patronlar, özellikle 40 saatlik bir çalışma haftasının ötesinde çalışmak zorunda kalan kadınlar için risklerin farkında olmalı" dense de, bunun bir farkındalığın çok ötesinde bir planlamaya ihtiyaç duyduğu açık.

Dembe aynı zamanda, işletmelerin işçileri sağlıklı olduğunda bunun işverenlere iş kalitesi ve sağlık masrafları açısından fayda sağladığını belirtiyor..