İstanbul Eczacı Odası’ndan sahte ilaç uyarısı

İstanbul Eczacılar Odası sahte ilaçlarla ilgili bir açıklama yaparak, internetten satın alınan ilaç ve gıda takviyelerine karşı halkı uyardı.

Haber Merkezi

İnternet ortamında çocuklar için satılan bazı ilaç ve gıda takviyelerinde antifriz tespit edildiğine dikkat çeken İstanbul Eczacı Odası, vatandaşlara “Sahte ilaçlardan ve sağlığınız için zararlı, toksik maddeler içeren gıda takviyelerinden çok basit bir önlemle korunmanız mümkün: İlaçlarınızı ve gıda takviyelerini yalnızca eczanelerden temin ederek, eczacı danışmanlığında kullanın” çağrısı yaptı. 

Sahte ilaç ve gıda takviyeleriyle ilgili vatandaşlara yönelik bilgilendirme notu yayınlayan İstanbul Eczacı Odası (İEO), bu tarz ürünler yüzünden her yıl dünyada yaklaşık 1 milyon insanın hayatını kaybettiğini ve milyonlarca insanın da ciddi sağlık sorunları yaşadığına dikkat çekti. 

‘MUCİZE’, ‘TAMAMEN BİTKİSEL’ YALANLARI
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde sahte ilaç ortalamasının yüzde 6 olduğunu kaydeden İstanbul Eczacı Odası “Radyo, televizyon ve internet ortamlarında, mucize(!), tamamen bitkisel(!) gibi yalanlar ile sizlere reklam edilen zayıflama ve cinsel sağlık ürünlerinin içeriğinde; aslında doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında kullanılması gereken ilaç etken maddelerinin olduğunu ve bu ürünlerin bedelini bazı hastalarımızın hayatları ile ödediklerini biliyor musunuz? Ve ülkemizde ne yazık ki bu tarz ürünleri satanlara verilen cezaların, sahte çanta üretenlere verilen cezalar ile neredeyse aynı olduğunun farkında mısınız?” açıklaması yaptı. 

Halk sağlığı sorunu yaratan bu konuda yetkililerden daha ciddi önlemler almalarını ve kendileriyle işbirliği yapmalarını isteyen İEO  “Halkın sağlığını tıbbi ürün sahtecilerinden koruyacak iradeyi göstermelerini bekliyoruz” çağrısında bulundu. 

SAĞLIK BAKANLIĞI İSTERSE ENGELLER
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Sağlık Bakanlığı'nın ilaç satışı yapan internet sitelerine erişimin engellenmesi kararı verme yetkisi var iken, bu konudaki birçok talebimiz ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır. Yine internetten ilaç satışı yapan sitelere yönelik, ilgili mahkemelerden, erişimin engellenmesi ve cezai işlem taleplerimizin de sonuçsuz kaldığı örnekler az değildir. 

2011 yılında Avrupa Konseyi tarafından Moskova'da, 2012 yılında Hükümetimiz tarafından Strasbourg'da imzalanan ve 2014 yılında da TBMM tarafından onaylanarak kanunlaşan, “Tıbbi Ürün Sahteciliği ve Halk Sağlığına Tehditler İçeren Benzeri Suçlar Hakkında Avrupa Konseyi Sözleşmesi" gereği atılması gereken yasal ve idari adımların bir an önce atılarak, internet ve benzeri ortamlarda ilaç satışının önüne geçilmesini talep ediyoruz.