Hürriyet temsilcisi Erdoğan'ın 'ABD notlarını' yazdı

Hürriyet Washington temsilcisi Tolga Tanış, geçtiğimiz haftayı ABD'de geçiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD yönetimine karşı tavrının önceki dönemlere göre sertleştiğini yazdı.

Hürritet Washington temsilcisi Tolga Tanış, geçen hafta ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'nın ABD yönetimine karşı tavrının önceki dönemlere göre daha sertleştiğini yazdı.

Yazısında ABD'lilerle ilgili "Ankara ve Washington arasındaki YPG çatlağını da mümkün olduğunca örtmeye çalışıyorlar" ifadelerine yer veren Tanış, "Tel Abyad’da geçen hafta Amerikan askerlerine ateş açılması olayında gördüm. Önce yazılı açıklama yapacaktı Pentagon. Sonra “Konu hassas, ancak şu birim bilgi verebilir” dediler. O birime gittim. Bu sefer de onlar, “Ancak sözlü olarak perde arkası anlatabiliriz, yazılı ve on the record olmaz” dediler. Eğer bir yaralanma olayı olsa 2003 Çuval Olayı’ndan beri iki tarafın askerleri arasında yaşanmış en büyük krizdi. Ama Amerikalılar işi büyütmemek için ellerinden geleni yaptı. Erdoğan ise tam tersine New York’a geldiğinde üstüne üstüne gitti. Biden’la aralarında geçen silah yardımı konuşmasını halka açık bir toplantıda kendi duyurdu" dedi.

Yaşanan bu durumu "yeni tavır" olarak değerlendiren Tanış yazısında "Erdoğan’ın ABD karşısındaki tonunun daha da sertleştiğini, diplomatik kontrolü bir tarafa bıraktığını söylemek mümkün. Bu gezi, Erdoğan’ın bu başlıklardaki hassasiyetini de bir kenara bıraktığını gösteren örneklerle doluydu. Zira Biden’la olan toplantıda öyle şeyler aktarıyor ki Erdoğan... Detayları yakında ortaya çıkacak öyle ağır suçlamalar var ki..." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve ABD ilişkilerinin ABD'deki seçimlerden önce kritik bir aşamadan geçtiğini kaydeden Tanış "Kavşakta ışık yok. Ve iki taraf da hız kesmeden giriyor" yorumunda bulundu.

Tanış'ın yazısının tamamı için tıklayınız.