Hukuksuz olarak işten atılan taşeron işçiden basın açıklaması

Taşeron mücadelesinin simge ismi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi işçisi Cemal Bilgin, kazandığı işe iade davasının uygulanmaması üzerine bugün hastane önü ve Beyazıt Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İki yıl önce hukuksuzca işten çıkarılan İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi işçisi Cemal Bilgin, işe iade davasını kazanmasına rağmen kararın uygulanmaması üzerine bugün bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çapa Tıp Fakültesi önünde gerçekleştirilen eyleme aralarında Türkiye Komünist Gençliği’nin de bulunduğu pek çok siyasi parti ve örgüt destek olurken, polisin yürüyüşü engellemesi üzerine basın açıklaması Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde taşeron firma işçisi olarak hastabakıcılık yapan Cemal Bilgin, iki yıl önce yedikleri yemek sonucu rahatsızlanan sağlık çalışanlarının durumunu soruşturması üzerine iş akdi hukuksuzca feshedilmişti. Açtığı işe iade davasını kazanan Bilgin, üniversite yönetiminin mahkeme kararını uygulamaması hakkında “Bizim maaşımızı, yol paramızı kim kestiyse, iki işçi arkadaşımızın ölümüne kim sebep olduysa asıl suçlular onlardır. Asıl yargılanması gereken onlardır. Hastaların ve çalışanların ortak yemek yediği yemekhanede bir besin zehirlenmesi gerçekleşti. İstanbul Üniversitesi yönetimi ise işçi sağlığı güvenliği temsilcisi Cemal Bilgin’i değil patronu korudu. Hepimiz biliyoruz patronları neden koruduklarını” dedi.

Taşerondan kadroya geçiş sürecinin bir aldatmaca olduğunun vurgulandığı basın açıklamasında “Kadroya geçiş için başvurularını yapan binlerce taşeron işçisi hayal kırıklığına uğramıştır. İşçiler geçmiş haklarından vazgeçtikleri gibi bir de kadroya alınmamıştır. Sınav ve güvenlik soruşturması ile işçiler elenmeye çalışılmaktadır. Bu şartlar derhal kaldırılmalı. Her işçinin sınavsız, koşulsuz, sendikalı ve toplu sözleşmeli biçimde kadroya alınmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Beyazıt Meydanı'nda polis tehdidine rağmen gerçekleştirilen basın açıklamasında yeni kanun düzenlemesine rağmen kadroya alınmayan taşeron işçiler de konuşmalar yaptılar.

Eyleme destekte bulunan Türkiye Komünist Gençliği adına yapılan konuşmada “Türkiye Komünist Gençliği ve partimiz Türkiye Komünist Partisi’nin selamlarını ve en içten dayanışma duygularını iletiyoruz. Biz buradaki iradeye baktığımızda her geçen gün geleceksizleşen gençliği ve sağlık meslek okullarında stajyerlik adı altında sömürüyü en ağır şekilde yaşayan liselilerin de gelecek mücadelesini görüyoruz. Gençlik tıpkı Cemal Bilgin gibi hukuksuzluklarla bastırılmaya çalışılıyor. Gençliğin çıkarlarının işçi sınıfının çıkarlarından başka olmadığını bildiğimiz için buradayız. İşçi sınıfının ne kadar güçlü olduğunu onlara göstereceğiz” dedi.

“Sınavsız, koşulsuz kadro istiyoruz” pankartı ve “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları ile gerçekleştirilen eylem, konuşmalar ve basın açıklamasının okunmasının ardından sonlandırıldı.