Her ay en az 650 çocuk istismarı

“Çocuğa karşı cinsel sömürü ve istismarın önlenmesi” başlıklı politika notuna göre, 2013 yılında Türkiye'de çocukların cinsel bütünlüğüne karşı en az 19757 suç davası açıldı.

Haber Merkezi

Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC), Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek İçin Ortaklı Ağı ve Çocuklara Yönelik Ticari Cinsel Sömürüyle Mücadele Ağı'nın imzalayanlarıyla yayınlanan "Çocuğa karşı cinsel sömürü ve istismarın önlenmesi" başlıklı politika notu, 2013 yılı ceza istatistiklerine göre çocukların cinsel bütünlüğüne karşı en az 19757 suç davası açıldığını açıkladı.

Çocukların cinsel bütünlüğüne karşı işlenen suçlara yönelik açılan davaların, cinsel saldırı suçlarına yönelik davaların yüzde 46'sını oluşturduğunu belirten raporda, bunlardan alınan 14 bin 417 mahkumiyetin de toplam mahkumiyetlerin yüzde 61'ini oluşturduğu belirtildi:

ÇOCUKKEN CİNSEL İSTİSMARA UĞRAYANLARIN ORANI YÜZDE 28

“Çocukları korumak için sessizliği bozmalıyız” diyen raporda, Türkiye'deki mevcut duruma dair verilerde sunuldu. Türkiye'deki araştırma, bilgi ve veri eksikliğini de vurgulayan raporda yer alan verilerin bir kısmı şöyle:

-Adalet Bakanlığı’nın 2014 verilerine göre, her ay adli tıp kurumuna 650 çocuk cinsel istismarı vakası gönderiliyor.

-Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırmada, çocukluk çağında cinsel istismar yaşayanların oranı %28.

-Çocuğa karşı cinsel sömürü ve istismar ile ilgili oranlar ortaokul öğrencilerinde %6,4, liseye giden kız çocuklarında %13,4.

-2009 tarihli Kadına Karşı Şiddet Araştırması’na göre, 15 ile 24 yaşları arasındaki kız çocukları ve genç kadınların yüzde 11’i 15 yaşına gelmeden partnerleri dışında bir kişi tarafından kendi iradeleri dışında cinsel ilişkiye ya da diğer cinsel fiillere zorlanıyor.

Çocuğa karşı cinsel sömürü ve istismarın önlenmesi" politika notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.