HDP'li Sarıyıldız ve Öztürk'ün vekillikleri düşürülecek

Anayasa Mahkemesi'nin, HDP'li Sarıyıldız ve Öztürk'ün milletvekilliklerinin düşürülmesini kesinleştiren gerekçeli kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

AA

Anayasa Mahkemesi, HDP'li Sarıyıldız ve Öztürk'ün milletvekilliklerinin düşürülmesini kesinleştirdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, Sarıyıldız ve Öztürk'ün Anayasa'nın 84. ve içtüzüğün 138. maddeleri uyarınca milletvekilliklerinin düşürülmesine karar verilmesi için gerekli ve yeterli olan bir ay içinde toplam 5 birleşim Meclis çalışmalarına katılmadığı belirtildi.

Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk'ün Ekim, Kasım ve Aralık 2016'da, beşer birleşimi aşan devamsızlıkları nedeniyle milletvekilliklerinin düşürülmesi yönündeki TBMM tezkereleri 27 Temmuz'da oylanmıştı.

Sarıyıldız ve Öztürk'ün milletvekillikleri, TBMM Genel Kurulundaki oylama sonucunda TBMM içtüzüğü gereği üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276'nın üzerinde oyla düşürülmüştü.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Sarıyıldız ve Öztürk'ün milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin kararın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuş, Yüksek Mahkeme başvuruyu reddetmişti.