Gripten korunmanın en etkili yolu...

Aşı karşıtlığı gün geçtikçe artarken, gripten korunmak için en etkili yol da terk edilmiş oluyor. Halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. İlker Belek, gripten korunmanın yolunu yazdı...

İlker Belek

Canan Karatay grip aşısı olmayın, içinde alüminyum var, Alzheimer olursunuz dese ve aşı karşıtlığı giderek büyüyen bir salgın halinde olsa da Dünya Sağlık Örgütü mevsimsel gripten korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunu belirtiyor.

Grip influenza virüsünün neden olduğu ve hepimizin bildiği bir hastalık. Virüsün A, B, C, D olarak dört tipi var ve bunlardan A ve B mevsimsel salgınlara yol açıyor. Dünya çapında salgına (pandemi) yol açanı ise yalnızca A grubu. 2009’daki büyük salgının nedeni olan H1N1 influenza virüsü de bu grup içinde yer alıyor.

Grip açısından riskli gruplar gebeler, 6 yaşından küçük çocuklar, yaşlılar, kronik sağlık sorunları olanlar, bağışıklık sistemini baskılayan HIV/AIDS gibi hastalıkları olanlar, kemoterapi ya da steroit kullananlar ve kanser hastaları.

Grip aşıları 60 yıldan uzun süredir güvenli ve etkili biçimde kullanılıyor. Aşı sağlıklı bireylerde hastalığa karşı koruyucu. Yaşlılarda ise koruyuculuğu daha düşük, ama hastalığın hafif geçirilmesine ve komplikasyonsuz atlatılmasına yarıyor.

Dünya Sağlık Örgütü şu gruplara yıllık düzenli aşılanmayı öneriyor: Gebeler, 6 ay-5 yaş arasındaki çocuklar, 65 yaş üzerindeki yaşlılar, kronik sağlık sorunları olanlar ve sağlık çalışanları.

Aşılar influenza A’nın iki tipini ve B’nin de bir tipini içeriyor. Ancak 2013-14 sezonundan beri kuzey yarımküre için influenza B’nin bir tipini daha içeren quadrivalent bir aşı da kullanıma sokuldu.

Tabii aşı dışında düzenli el yıkamak, öksürük sırasında ağız ve burnu kapatmak gibi klasik hijyen önlemleri de korunmada esas.

Kaynak

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/