Erdoğan'ın sadık destekçisi: Devlet Bahçeli...

Başkanlık tartışmalarının büyük ölçüde rafa kalktığı bir dönemde, 18 Ekim 2016 tarihinde MHP Grup Toplantısında konuşan Devlet Bahçeli, başkanlık için Erdoğan'ın önüne adeta kırmızı halı sermişti. Aynı Bahçeli, referandum sürecinde en az Erdoğan kadar çalışırken, şimdi de Erdoğan'dan önce Erdoğan'ın başkan adaylığını açıkladı. Bahçeli söz konusu olduğunda şaşılacak bir şey yok, o…

Haber Merkezi

Özellikle son yıllarda Bahçeli'yi Erdoğan'dan ayırmak, Bahçeli MHP'sini AKP'den ayrı bir parti olarak düşünmek imkansız hale geldi.

Daha 2014 yılında "İki yanlıştan bir doğru çıkmaz, tekeden süt sağılmaz, balda tuz bulunmaz, suda ateş yanmaz, Recep Tayyip Erdoğan'dan da Cumhurbaşkanı olmaz" diyen Bahçeli, nasıl oldu da en ateşli Erdoğan destekçisi oldu?

Aslında bu sorunun yanıtı, Bahçeli'nin liderlik ettiği hareketin tarihinde saklı.

Patronlar düzeninin ne zaman başı sıkışsa harekete geçen kitle, bir kez daha kendisinden isteneni yerine getirmeye çalışıyor.

15 TEMMUZ VE REFERANDUM KIRILMASI MI?

Bahçeli MHP'si için kırılma olarak 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki referandum süreci gösteriliyor. Ancak bu tabloda bir eksiklik var.

AKP'nin Mecliste sıkıştığı her başlıkta imdadına yetişen her zaman Bahçeli MHP'si olmuştu.

İşte bu desteklerden sadece bazıları:

*2002 SEÇİMLERİ: AKP'nin iktidarı aldığı seçim sürecini başlatan isim olmuştu Bahçeli. Ecevit'i başbakanlıktan indiren ve seçimin yolunu açan Bahçeli, partisini de baraj altında bırakmıştı.

*MECLİS DIŞINDA BİLE ÜZÜLDÜ: 2003'te ABD'nin Irak'ı işgal etmesi sürecinde reddedilen tezkereye Bahçeli Meclis dışında AKP ile birlikte üzüldü. Bahçeli, tezkere konusunda yıllar sonra, "2003 yılında AKP'nin çoğunlukta bulunduğu Meclis, tezkere konusunda karar verememiş, böylelikle Türkiye'nin Irak'ta eli zayıflamıştı" demişti.

*AKP'Lİ CUMHURBAŞKANI DESTEĞİ: 2007'de Cumhurbaşkanlığı konusunda yaşanan 367 krizi sonrasında Bahçeli devreye girmiş, "TBMM, Cumhurbaşkanlığı seçimi gündemiyle toplandığında MHP Mecliste yerini alacaktır. Eğer konu Anayasa Mahkemesinin son kararına göre 367 sayısı açısından değerlendiriliyorsa, MHP cumhurbaşkanlığı seçiminde orada olacaktır. Bizim anlayışımız budur" diyerek Gül'e Çankaya yolunu açmıştı.

*TÜRBAN DESTEĞİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2008'deki türban çıkışı sonrası da ilk destek Bahçeli'den gelmişti. AKP üniversitelere türbanı sokmaya çalışırken, MHP, "Üniversite yetmez, türban devlet memurlarına da serbest kılınsın" demişti.

*KAPATMA DAVASI VE BAHÇELİ: AKP'ye kapatma davası açıldığında Bahçeli'nin tavrı netti. "İktidar partisinin kapatılması için açılan davanın sonuçları ve yansımalarının, hukuki alanla sınırlı kalmayacağını, bu sürecin çok derin siyasi etkilerinin olacağını" söyleyen Bahçeli, desteğini ilan etmişti.

*AKP'NİN GERİCİ SALDIRILARI: AKP'nin gerici tüm hamleleri Bahçeli'den koşulsuz destek gördü. Türban, 4+4+4, gerici müfredat gibi tüm başlıklarda MHP, AKP'nin yanı başında yer aldı.

*ÖZELLEŞTİRME, EMEK DÜŞMANLIĞI VE BAHÇELİ: AKP'nin ülkenin tüm kamu kaynaklarını tasfiye ettiği süreçte de destek MHP'den geldi. Yıllardır yapılan tüm emek düşmanı düzenlemeler Mecliste MHP'den destek gördü.

*SAVAŞ TEZKERESİNE DESTEK: AKP'nin Suriye ve Irak için çıkardığı tüm savaş tezkereleri Bahçeli'nin desteğiyle Meclisten geçti.

EN BÜYÜK DESTEK 2016'DA...

Meral Akşener'in çıkışı sonrası zayıflayan Bahçeli, 15 Temmuz'un ardından tümden AKP'li gibi hareket etmeye başladı.

Daha önce verdiği desteğin de ötesine geçen Bahçeli, cumhurbaşkanlığı sürecinde hedef aldığı Erdoğan'a 2002'de açtığı iktidar yolunun ardından bu kez de başkanlık yolunu açtı.

16 Nisan referandumuna giden süreci başlatan isim olan Bahçeli, 18 Ekim 2016'da Mecliste yaptığı konuşmada, "Hukuksuzluk ve anayasa ihlalleri son bulmalı, millete gitmekten korkmayız. MHP parlamenter sistemin devamından yana, ancak millete görüşünü sormanın sakıncalı tarafını da görmez. AKP'nin anayasa hazırlığını Meclis'e getirmesi, ilke ve hassasiyetlerimizi gözetmesi halinde makul bir neticenin alınacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Bahçeli'nin bu çıkışının hemen ardından AKP kurmayları devreye girdi ve Bahçeli-Erdoğan ittifakı fiilen başladı.

Bu tarihten sonra partisinin içinde Erdoğan'ın eleştirilmesini yasaklayan ve 16 Nisan referandumunda "hayır" diyeceğini açıklayan tüm isimleri partiden ihraç eden Bahçeli, 16 Nisan'da da en ateşli "evet" destekçisi oldu.

Başkanlık yolunu açarken "MHP parlamenter sistemin devamından yana" diyen ancak birkaç ay sonra bu sözlerden çark eden Bahçeli, 2014 yılında söylediği "İki yanlıştan bir doğru çıkmaz, tekeden süt sağılmaz, balda tuz bulunmaz, suda ateş yanmaz, Recep Tayyip Erdoğan'dan da Cumhurbaşkanı olmaz" sözlerini de hızla terk etti.

AKP KHK'leri, OHAL, ihraçlar... Hepsinde en ünlü AKP'lileri bile geride bırakan Bahçeli en ön safta Erdoğan'ı savunuya geçti.

Ve son olarak Bahçeli, Erdoğan daha adaylığını bile açıklamadan 2019'da aday göstermeyeceklerini ve Erdoğan'ı destekleyeceklerini ilan etti.

Partisi günden güne eriyen Bahçeli, 2019 seçimlerine giderken Erdoğan'dan çok Erdoğancılık yaparak kendisini de partisini de kurtarmaya çalışacak... 

MHP'nin ve AKP'nin önümüzdeki süreçte nasıl bir "performans" göstereceği merak konusu.