Erdoğan, Trump ile telefonda görüştü: Çelişkili açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesi sonrası görüşmenin içeriğine ilişkin iki taraftan da farklı açıklamalar geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü.

Görüşmede, Suriye’deki son gelişmeler ve Türkiye’nin Afrin operasyonu gündem oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye’nin Afrin operasyonunu uluslararası hukuk temelinde ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ile BM Güvenlik Konseyi’nin terörizmle mücadele konusundaki kararları uyarınca gerçekleştirdiğini" söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, ''Türkiye’nin kendi ulusal güvenliği için Afrin’i terör unsurlarından arındırmayı hedeflediğini'' ifade etti.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Görüşmenin ardından ilk açıklama Beyaz Saray'dan geldi.

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, Trump Erdoğan'a "Afrin'de tırmanan şiddetten duyduğu kaygısını" ileterek Afrin operasyonunun iki ülkenin Suriye'deki ortak çıkarlarını zayıflattığını söyledi.

​Trump Erdoğan'a, gerilimi tırmandırmama, askeri operasyonları sınırlı tutma ve sivil kayıpları önleme çağrısı yaptı.

Diğer yandan Trump, Türk-Amerikan güçleri arasında bir çatışma riskini engellemek için Türkiye'nin ihtiyatlı davranmasını istedi.

Açıklamada, “Başkan Trump Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını ele almak için iki ülkeyi daha yakın işbirliğine davet etti. Liderler, Türkiye dahil olmak üzere komşularına hiçbir tehdit oluşturmayan birleşik bir Suriye’ye istikrar kazandırılması ihtiyacını konuştu” ifadesi kullanıldı.

Açıklamaya göre, Trump Türkiye’den gelen “yıkıcı ve yanlış” söylemler ve OHAL altında tutuklulukları devam eden ABD vatandaşları ve yerel çalışanlar hakkındaki kaygılarını dile getirdi.

YALANLAMA...

NTV'nin haberine göre, Cumhurbaşkanlığı kaynakları ABD tarafından yapılan yazılı açıklamanın, görüşmenin içeriğini tam yansıtmadığını bildirdi. Kaynaklara göre, Trump Afrin operasyonuyla ilgili "tırmanan şiddetten kaygı" hakkında bir ifade kullanmadı ve görüşmede, Afrin operasyonuyla ilgili görüş alışverişi dışında bir şey konuşulmadı.

Habere göre, Trump, 'Türkiye'den gelen yıkıcı ve yanlış söylemler' diye bir ifade kullanmadı. Konuşmalarda ABD'nin açıkça eleştirilmesinin rahatsızlık uyandırdığına değindi. Buna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan da  PYD/YPG'ye silah verilmesinden Gülen'in himayesine kadar uzanan ABD politikalarının Türk kamuoyunda ciddi infiale neden olduğundan söz etti."

Konuşmada, Türkiye'deki OHAL'e hiç değinilmediğini aktaran kaynaklar, şunları kaydetti:

"Trump, Türkiye'de bazı ABD vatandaşları ve yerel personelin tutukluğundan bahisle bunların serbest bırakılmasını istedi. Buna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan da Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatarak, ilgili konuların yargıda olduğunu ve iddianamelerin tamamlanmasının akabinde kararı da yargının vereceğini hatırlattı."