Erdoğan: Bölgede PYD ile de mücadele ediyoruz

Çin'de gerçekleştirilen G20 zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Obama görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilk kez G20 Liderler Zirvesi'nin gerçekleşeceği Çin'in Hangzou kentinde bir araya geldi. Saat 8.10'da başlayan iki lider ve heyetler arası görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.

Görüşmenin ardından Obama ve Erdoğan kısa bir ortak basın açıklaması yaptı. Obama "Sizi gördüğüme sevindim başkanlığım sırasında şimdiye kadar yarattığımız güçlü ittifağın devamını diliyorum" ifadelerini kullanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "15 Temmuz darbe girişimi sonrasında verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz" dedi. Erdoğan, Gülen'in iadesine ilişkin ABD'ye dosyalar gönderildiğini hatırlatırken, darbe girişimine ilişkin dosyaların ise yakın zamanda iletileceğini ifade etti. Erdoğan, Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin olarak, "Bölgede DAİŞ ve PYD gibi terör örgütleriyle mücadelemiz aynı şekilde devam etmektedir. Temennimiz güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"15 Temmuz darbe girişimi sonrasında verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Terör ve darbe girişiminin arka arkaya gelmesi manidar. Teröre karşı ortak bir tavır var. Tüm terör örgütlerine karşı aynı tavrı takınmak zorundayız. İyi ya da kötü terörist olamaz. Şu anda bölgemizde devam etmekle olan DAİŞ ve PYD gibi terör örgütleriyle mücadelemiz aynı şekilde devam etmektedir. Temennimiz güneyimizde bir terör tehdidi oluşmasın. Tabii FETÖ ile ilgili olarak da çalışmalarımız hukuk çerçevesi içerisinde, bu teröristle ilgili belgeler ABD'ye teslim edildi. Darbe girişimi ile ilgili belgeler de daha sonra teslim edilecek." 

Obama'nın açıklaması şöyle:

"Başkan Erdoğan ve Türkiye mültecilerin yükünü tek başına taşımamalıdır. Sizi gördüğüme sevindim başkanlığım sırasında şimdiye kadar yarattığımız güçlü ittifağın devamını diliyorum."