Dünyanın ilk 10 süt üreticisi arasındaki Türkiye'de süt tüketimi çok düşük!

21 Mayıs Dünya Süt Günü nedeniyle yapılan açıklamada, süt üretiminde dünyanın ilk 10 üreticisi içerisinde yer alan Türkiye’de ise süt içme oranları Avrupa ülkelerine göre düşük olduğu vurgulandı. Türkiye'de neredeyse Avrupa ülkelerinin dörtte biri kadar süt içiliyor.

Her yıl 21 Mayıs günü kutlanan Dünya Süt Günü ile tüm dünyada sütün, yaşamımızdaki yeri bir kez daha vurgulanıyor.

Süt üretiminde dünyanın ilk 10 üreticisi içerisinde yer alan Türkiye’de ise süt içme oranları Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük. Türkiye'de neredeyse Avrupa ülkelerinin dörtte biri kadar süt içiliyor. 

Euromonitor, 2016 verileri süt tüketimi konusunda Türkiye’de ise hâlâ büyük sıkıntılar olduğunu ortaya koyuyor.

Verilere göre, Kuzey Avrupa ülkeleri dünyada süt tüketiminin en yüksek olduğu ülkeler durumunda. Estonya, İrlanda, Finlandiya, İngiltere ve İzlanda’da kişi başına içme sütü tüketimi yıllık 100 litrenin üzerinde. Bu rakamlar İspanya’da 80 litre, Fransa’da kişi başı 50 litre, İtalya’da 43 litre düzeyinde gerçekleşiyor. Türkiye’de ise yıllık kişi başı süt tüketimi 25 litre düzeyinde. Türk halkı günlük ortalama yalnızca 69 gram süt içiyor. Yani ayda yalnızca 5 bardak süt içiyor. 

Çocukların beyin ve kemik gelişimi, büyüme hormonlarına etkisi, yaşlılıkta ise kalsiyum kaynağı olarak vazgeçilmez olan sütün günlük beslenmenin önemli bir parçası olması gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, sütün son derece değerli bir protein kaynağı olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Murat Baş, 21-25 Mayıs tarihleri arasına gerçekleşen Süt Etkinlikleri Haftası çerçevesinde toplumda sütün önemi konusunda farkındalık yaratılması gerektiğini vurgulayarak, “Özellikle çocukların fiziksel ve beyinsel gelişiminde protein son derece önemli. Yüksek kalitede, gerçek protein içeren sütün her gün tüketilmesi gerekir. Sütte bulunan proteinler diğer yiyeceklerde bulunan proteinlerden daha yüksek kalitededir. Vücudumuz sütteki proteininin tamamına yakınını sindirmektedir. Bu nedenle süt en sağlıklı protein kaynağı olan gıdaların başında gelir” şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Baş, “Süt aynı zamanda fosfor, magnezyum, çinko ve selenyum gibi diğer birçok minerali de içinde barındırmaktadır. Son 20 yılda, süt ürünleri proteinleri üzerine araştırmalar artmıştır. Bugün biz biliyoruz ki süt ürünleri proteinlerinin hipertansiyon, dislipidemi ve hipertansiyon üzerine direk pozitif etkileri bulunmaktadır. Süt ürünleri proteinleri aynı zamanda yağsız vücut kitlesini artırma ve obeziteyi azaltma aracılığıyla dolaylı yoldan metabolik sağlığı iyileştirmektedir” dedi.