Diyarbakır’da tarihe beton döktüler!

UNESCO tarafından 2015 yılınında Dünya Kültür Mirası listesine alınan 7 bin yıllık Hevsel Bahçeleri ve Dicle Vadisi, Ocak ayında çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile büyük bir yıkıma uğruyor.

soL-Diyarbakır

UNESCO tarafından 2015 yılının Temmuz ayında Dünya Kültür Mirası listesine alınan 7 bin yıllık Hevsel Bahçeleri ve Dicle Vadisi, Ocak ayında çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile “Özel Proje Alanı” ilan edilmişti. Proje kapsamında yaklaşık 3 aydır, Hevsel Bahçeleri’nde ağaç kesimi yapılıyor.

Projenin içeriğine göre bu alana bisiklet ve yürüyüş yolları, seyir terasları, ahşap banklar, spor alanları, 21 adet Çeşme, kameriyeler ve kır kahvesi yapılacak. Dicle kenarında da ahşap iskele yürüyüş yolu olacak. Ayrıca kesilen ağaçların yerine 300 kişilik camii yapılması planlanıyor.

Diyarbakır’ın tarihine dair planlanan çalışmalar Hevsel Bahçeleri’yle sınırlı değil. “Dicle Vadisi, Kırklar Tepesi Rekreasyon Alanı Kentsel Tasarım ve Peyzaj Uygulama Yapım İşi” projesi çerçevesinde On Gözlü Köprü’nün etrafında ve Kırklar Dağı tepesinde çalışma yapıldığı biliniyor.

 

Son olarak, köprünün iki gözü doldurulmuş ve çevredeki işletmeciler burayı çay bahçesine dönüştürmüştü.

Bugün Dicle Nehri’ne inen DSİ iş makinesi, betonla doldurulan bölümlerin yıkım çalışmasına başladı. Köprünün gözlerinin hangi izinle ve kimler tarafından doldurulduğu bilinmiyor.