Diyarbakır'da İngiliz gazeteciler hakkında açılan dava başladı

Diyarbakır'da geçen yıl tutuklandıktan bir süre sonra serbest bırakılan ikisi gazeteci dört kişinin yargılanmasına başlandı.

AA

Diyarbakır'da geçen yıl gözaltına alınıp tutuklandıktan bir süre sonra tahliye edilen Vice News çalışanı İngiliz gazeteciler Jacop Philip John Gingell Hanrahan ve Philip John Pendlebury, tercümanları Mohammed İsmael Rasool ve şoförlerinin yargılanmasına başlandı.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, Rasool hazır bulunurken, şoförleri Abdurrahman Direkçi ise Cizre 2. Asliye Ceza Mahkemesinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) duruşmaya katıldı.

Üzerine isnat edilen suçlamaları reddeden Rasool, Fatih Üniversitesi'nde okuduğu sıralarda okulun Bank Asya ile kurumsal olarak anlaşmalı olduğunu savundu.

Kampüsün içerisinde bir tek Bank Asya Şubesinin bulunduğunu iddia eden Rasool, "Üniversiteye kaydolunca o bankadan hesap açtırdılar. Dolayısıyla ödemeler hep o banka üzerinden yapılmaktaydı. Gözaltına alındıktan sonra eğitim ve iş konusunda mağdur oldum. Suçsuzum beraatime karar verilmesini talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

Şoför Direkçi de üzerine isnat edilen suçlamaları kabul etmeyerek, beraatini istedi.

Mahkeme, sanık Rasool ve Direkçi'nin savunmalarının alınmış olması, kaçma şüphelerini gösterir somut olgu bulunmaması ve etkileyebilecekleri toplanmamış delillerin bulunmamasını gerekçe göstererek haklarındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

SUR İLÇESİNDE GÖRÜNTÜ ÇEKMİŞLERDİ

İddianamede, İngiliz gazetecilerin kamera ve bilgisayarlarında yapılan incelemede, Sur ilçesinden fotoğraflar bulunmuştu.

Pendlebury'e ait hard disk ve hafıza kartının içerisinde Sur ilçesinde çekilmiş görüntülerin bulunduğu aktarılan iddianamede, "Görüntülerin birçoğunda şüpheli Pendlebury'nin PKK/KCK terör örgütü mensupları ile çatışma bölgesinde, üzerinde kurşun geçirmez yelek ve başlık ile fotoğrafı bulunmuştur. Örgüt mensubu olan ve yüzü kapalı haldeki kişiler ile konuşurken çekilmiş videoların bulunduğu görülmüştür." ifadelerine yer verilmişti.

İSTENİLEN CEZA 

İddianamede, Jacop Philip John Gingell Hanrahan ve Philip John Pendlebury, tercümanları Mohammed İsmael Rasool ve şoförleri Abdurrahman Direkçi hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından 7,5 yıldan 50 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası isteniyor.