Çorum'da da öğretmenler 'Nurettin Topçu' seminerini terk etti

Mili Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenler için düzenlediği yaz seminerleri programına, Nurettin Topçu'nun "Türkiye'nin Maarif Davası" kitabının eklenmesine tepkiler sürüyor. Bursa ve Çanakkale'de öğretmenlerin zorunlu "Nurettin Topçu" seminerini terk etmesinin ardından Çorum Eti Anadolu Lisesi'nde de bazı öğretmenler dayatmayı protesto ederek seminere…

Haber Merkezi

Mili Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenler için düzenlediği yaz seminerleri programına, Nurettin Topçu'nun "Türkiye'nin Maarif Davası" kitabının eklenmesine tepkiler sürüyor. Bursa ve Çanakkale'de öğretmenlerin zorunlu "Nurettin Topçu" seminerini terk etmesinin ardından Çorum Eti Anadolu Lisesi'nde de bazı öğretmenler dayatmayı protesto ederek seminere katılmadı. 

Laik eğitim karşıtı düşünceleriye tanınan Nurettin Topçu'nun "Türkiye'nin Maarif Davası" adlı kitabının, yaz seminerlerinde öğretmenlere dayatılmasına tepkiler sürüyor. 

Geçtiğimiz günlerde Bursa ve Çanakkale'de öğretmenlerin seminlerde okutulan bu kitabı protesto etmesinin ardından, Çorum'daki Eti Anadolu Lisesi'nde de bazı öğretmenler seminerlere katılmadı. 

"AKP'NİN DAYATMASINI REDDEDİYORUZ"

Toplantıda önce Eğitim-Sen işyeri temsilcisi Sevda Atak, seminere neden katılmayacaklarını açıkladı.

Atak'ın okuduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugüne kadar öğretmenlerin düşüncelerine, taleplerine, iradelerine önem vermeyen, 'Ben yaptım oldu' diyerek hareket etmeyi kendisine ilke edinen Milli Eğitim Bakanlığı, bu tavrını seminer çalışmalarında da sürdürüyor.

Konu başlıklarının belirlenmesinden, tartışma materyallerinin seçimine kadar Bakanlığın hangi kriterlerle hareket ettiği, bu konu başlıklarıyla eğitimin hangi sorunlarına çözüm üretilmek istendiği dahi belli değildir. Belli olan tek şey, MEB’in seminer çalışmalarını dahi AKP’nin siyasi çıkarlarına hizmet edecek şekilde oluşturmuş olmasıdır.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından 29 Haziran 2016 Çarşamba günü, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerimiz için tek gündemli ve tek kitaplı bir seminer başlığı belirlemiştir. Türk-İslam akımının önemli isimlerinden olan Nurettin Topçu’nun Türkiye’nin Maarif Davası adlı çalışması tüm Türkiye’de öğretmenlere dayatılmıştır.

İdeolojik arka planı herkes tarafından bilinen bir ismin, AKP’nin siyasi ihtiyaçları doğrultusunda tek başlık olarak belirlenmesi, bu kitabın öğretmenlere dayatılması kabul edilemez. Kaldı ki eğitim hizmetinin her kademesi sorunlar yumağı haline dönüşmüşken, eğitim emekçilerinin sorunları her geçen gün artarken MEB’in böylesi bir dayatmaya gitmesi, eğitim politikalarında neye öncelik verildiğini de göstermektedir.

Seminer çalışmaları, eğitim hizmetinin eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik ve laik biçimde örgütlenebilmesini dert edinmeli, eğitimin temel bileşeni olan öğretmenlerin iradeleri doğrultusunda belirlenmeli ve tek tipçilik dayatmalarından çıkarılmalıdır. Bu ve benzeri uygulamalara son verilmeli, AKP eğitimi kendi ideolojik ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirmekten vazgeçmelidir."

SALONU BOŞALTTILAR 

Daha sonra okulda Nurettin Topçu ile ilgili seminerin yapılacağı salonu boşaltan eğitim emekçileri, okul kantin bölgesinde toplanarak  eğitim programları ve uygulamaları, eğitim emekçilerini bekleyen tehlikeler üzerinde bir süre konuştu.