Çiftler, yalnız yaşayanlara göre neden daha fazla ev işi yapıyor?

Yalnız yaşayan kadınlar bir erkekle yaşamaya başladığında, ev işleri için harcadıkları zaman fazladan 5 saati buluyor.

Tek başına yaşayanlar dikkat: Bir başkası ile ev paylaşımı yaptığınızda daha çok ev işi yapmak zorunda kalacaksınız!

Çiftler, tek yaşayan insanlara göre ev işlerine daha fazla zaman harcıyorlar. Bir erkekle birlikte yaşayan kadınlar tek yaşayan hemcinslerine göre haftada fazladan 5 saat ev işi yapıyorlar. Çift olarak yaşayan erkeklerde ise bu durum yarım saat artıyor. Peki çoğunluk için ev ve ev işleri ile uğraşmak sıkıcı iken neden insanlar giderek daha fazla vakit harcıyor? Neden bu yük kadınlar için daha büyük oranlarda artıyor?

Cevap sadece çiftlerin çocuklu bir aile olma yolunda ilerlemeleri değil.

Sevilla Üniversitesi'nden Cristina Borra, Oxford Üniversitesi'nden Martin Browning ve Queen Mary Üniversitesi'nden Almudena Sevilla, insanların Amerika, İngiltere ve Avustralya'da vakitlerini nasıl harcadığına dair ayrıntılı verileri incelemiş. Çocuk bakımı için harcanan zaman hariç tutulduğunda ve çocuksuz çiftlere baktıklarında, tek ve çift olarak yaşayanlar arasındaki farklılıkların devam ettiğini görmüşler. 

ÇİFT OLARAK YAŞAMAK KADININ YÜKÜNÜ KATLIYOR

Araştırmacılar tekil olarak incelemeye başladıkları kişileri, çift olarak yaşamaya başladıkları zamanlarda da incelemeye devam etmişler. Yemek pişirme, temizlik, ev toplama gibi rutin işler ve tamirat gibi zaman zaman yapılan işler konusunda incelemeler yapılmış. Rutin ev işlerindeki ayrıma bakıldığı zaman kadınların yarısından fazlasının sadece çift olarak yaşamaya başlamaları ile bile üzerlerindeki iş yükünün arttığı ortaya çıkmış. Fakat bu durum erkeklerde aynı değil. Erkeklerin tek başlarınayken yaptıkları ev işleri çift olarak yaşamaya başladıktan sonra “kendin yap” (do it yourself / DIY) ve evin finansal durumu düzenlemesi gibi işlere dönüşüyor.

Öte yandan ekonomistler, kadınların ücretli çalışmada daha az, evde daha fazla vakit harcadıkları fikrini çürütüyor; farklılıkları hesaba katıldığında ​​bile, kadın açısından eşitsizlik devam ediyor. Kadınların daha fazla vakitleri yok; günlük sorumluluklarına ek olarak daha fazla ev işi yapıyorlar.

Yani kadın daha fazla ev işi yapmayı seçmiyor, bu zaten yapmaları gereken bir şey, bir bakıma işleriymişçesine dayatılıyor.  Muhtemelen omuzlar üzerinden birisi izliyorken dağınık olmak zor. İyi pişmiş yemekler bir çift olarak paylaşılınca daha 'keyifli'!

EVDEKİ EŞİTSİZLİK, İŞTEKİNİ DE TETİKLİYOR

Bu araştırmanın öne sürdüğü cinsiyet eşitsizliği, yalnızca ev ve ev işleri konusunda değil, aynı zamanda kadınları iş yerlerinde de baskı altında tuttuğu için öneli. Telaşlı bir ev ortamından, zorlu bir iş ortamına adapte olmak zordur. Erkekler, kadın ve erkek iş bölümü arasındaki farkı kadınların ev işini daha çok sevmesi ya da evi çekip çevirmenin meyvelerini daha çok önemsemeleri gibi sebepleri öne sürerek göz ardı ediyor olabilirler. Fakat kadınlar, ev işlerini sevmekten çok, toplumun cinsiyetçi ve sosyal baskılarına, beklentilerine cevap vermekle meşgul.

2012'de yayınlanan farklı bir araştırma ise, erkeklerin ev işlerinden ne kadar nefret ettiğini ve uzak durduğunu ortaya koyduğu gibi, kadınların çok büyük bir çoğunluğunun böyle bir lüksü olmadığını da ortaya çıkarıyor.