CHP'li vekil Maliye Bakanı'na sordu: Deprem için toplanan 60 milyar nerde?

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer Maliye Bakanı Naci Ağbal'a AKP döneminde kalıcı hale getirilen ve bu güne kadar 60 milyar lirayı bulan özel iletişim vergisinin akıbetini sordu.

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, 17 Ağustos 1999 depreminin 18’inci yıl dönümünde Maliye Bakanı Naci Ağbal’a deprem vergisini sordu. 

1999 Marmara depreminin ardından yaraların sarılması amacıyla 2000 yılında Bülent Ecevit hükümeti tarafından geçici olarak getirilen Özel İşlem ve Özel İletişim Vergileri AKP iktidarında önce iki kez uzatılmış, sonra da kalıcı hale getirilmişti.

Biçer, 2004 yılında AKP tarafından kalıcı hale getirilen Özel İletişim Vergisinin şu ana kadar ulaştığı rakamı ve bu paraların nerelerde kullandığını sordu. 

1999 Marmara Depremi sonrası geçici olarak hayatımıza girip AKP ile kalıcı olan "Özel İletişim Vergisi" için 2000 yılından bu yana yaklaşık 60 milyar lira toplandığını vurgulayan CHP'li Biçer'in Maliye Bakanı Ağbal'ın yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle: 

  • 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi sonrasında alınan Özel İşlem ve Özel İletişim Vergisi hangi hizmetlerden alınmaktadır?
  • Geçici olarak getirilen Özel İletişim Vergisi hangi yıl ve hangi gerekçeyle önce süreleri uzatılıp sonra kalıcı hale getirilmiştir?
  • Özel İletişim Vergisi 2004 yılından bu yana -her yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere- toplam bütçe gelirlerinin yüzde kaçını oluşturmaktadır?
  • Özel İşlem ve Özel İletişim Vergisi adı altında toplanan paralar nerede kullanılmıştır?
  • Bu vergiler başlığında toplanan paralar deprem ile ilgili hangi sorunların çözümü için harcanmıştır?
  • Bu vergilerden bu güne kadar toplan para ile kaç adet Avrasya tüneli, kaç adet Osmangazi Köprüsü yapılabilirdi?