CHP'li Kesici: Soruyu yanlış anladım

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, geçen hafta bir programda kendisine sorulan “Fethullah Gülen'in 15 Temmuz darbe kalkışmasının arkasında olduğuna dair bir şüphe var mı?” sorusuna verdiği “Tam bilmiyorum” şeklindeki yanıta ilişkin açıklama yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, geçen hafta CNN Türk’te yayınlanan Hakan Çelik’in sunduğu “Hafta Sonu” programına katılmıştı. İlhan Kesici, Hakan Çelik'in “Fethullah Gülen'in 15 Temmuz darbe kalkışmasının arkasında olduğuna dair bir şüphe var mı?” sorusuna “Tam bilmiyorum” şeklinde yanıt vermişti. İlhan Kesici’nin verdiği yanıtın tepkilere neden olması üzerine konuyla ilgili açıklama yaptı.

Odatv'deki habere göre, İlhan Kesici yaptığı açıklamada verdiği yanıtla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Sayın Çelik’in sorusundan ‘15 Temmuz darbesinin arkasında Amerika var mıdır’anlamını çıkardım. Benim de cevabım haliyle Amerika'ya yöneliktir. Türkiye, yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti 15 Temmuz darbesinin arkasında Amerika Birleşik Devleti veya bir başka devletin varlığına dair şu ana kadar bir bilgiyi Türk kamuoyuyla paylaşmış değildir. Ben de bu münasebetle böyle söylüyorum. Hele hele devletimizin doğrudan veya dolaylı böyle bir bilgisi veya kanaati varsa o zaman Sayın Başbakanımız dahil her seviyedeki devlet yetkilisinin Amerika’yı komşu kapısı yapar gibi gidip gelmelerinin ne anlamı olabilir? Nitekim bu cümlenin devamında Hakan Çelik’in “Yani ben Fetullah Gülen örgütlenmesinin bu yapının arkasında olduğu görüşündeyim” şeklindeki cümlesine cevaben ve ilaveten “o görünüyor. Ben Amerika ... Amerika dediğiniz için” diyerek olası bir yanlış anlamanın önüne de peşinen geçmiştim. Ancak bazı basın yayın organlarının, özellikle bazı televizyonlar, bu ifadelerimi görmezden gelerek ve cümleyi öznesinden kopararak çarpıtmıştır ve maalesef hala da devam ettirmektedir. Bu negatif bir algı operasyonundan başka bir şey değildir. 15 Temmuz hain darbe girişiminin omurgası da bel kemiği de FETÖ’dür. Hain darbe girişimini FETÖ'nün gerçekleştirdiği bütün dünyanın kabul ettiği bir gerçekliktir. En kuvvetli bir şekilde hazırlanan iddianameler ve buna göre yapılan yargılamalar da ayrıca bunun en iyi delilidir. Bu konuda bende de Türk kamuoyunda da en küçük bir şek, şüphe yoktur"