CHP Kurultayı'nda son düzlük: 60 koltuğa binden fazla aday

CHP'de yarın yapılacak Kurultay öncesi genel başkanlık için 4 isim yarışacak. 60 kişilik Parti Meclisi'ne aday olanların sayısı şimdiden bini geçmiş durumda. Delege sayısında önceden avantajı elinden bulunduran Kılıçdaroğlu'nun geçen seçimde olduğu gibi aldığı imzadan düşük oy alıp almayacağı merak konusuyken, Parti Meclisi yarışında ise büyük bir rekabet var.

CHP’de gözler yarın Ankara’da başlayacak olan 36’ncı Olağan Kurultay'a çevrilmiş durumda.

Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu genel başkanlık için adaylıklarını açıklarken, bu isimlerden Kocasakal ve Eminağaoğlu'nun adaylık için gerekli imza sayısına ulaşıp ulaşamayacağı merak konusu.

CHP'nin mevcut delege bileşimi nedeniyle Kılıçdaroğlu'nun ipi göğüsleyeceği tahmin edilirken, İnce'nin seçimlerde alacağı oy da merak konusu.

DELEGELERİ BELLİ, SONUÇ DA...

CHP'de Kurultay öncesi illerde yapılan delege seçimlerinde Kılıçdaroğlu'nun listelerinin ağırlıklı olarak ipi göğüslediği biliniyor.

Bu sayede Kılıçdaroğlu koltuğunu büyük ölçüde garantilerken, bunun işaretlerinden biri de Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'da destek verdiği Canan Kaftancıoğlu'nun desteğini şimdiden ilan etmesi oldu. Kaftancıoğlu, 172 imzayla Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vereceklerini açıklamıştı:

İNCE'DEN SERT ELEŞTİRİLER

CHP'de bir önceki genel başkanlık yarışında sürprize imza atarak aldığı oyla şaşırtan Muharrem İnce'nin bu seçimde de adaylık için gerekli imzayı topladığı belirtiliyor.

CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu 944, Muharrem İnce 177 imzayla Genel Başkan adayı olmuş, yapılan seçimde ise Kemal Kılıçdaroğlu'na 740, İnce'ye 415 oy çıkmıştı.

Kılıçdaroğlu'nun topladığı imzadan daha az oy alması o dönem tartışma konusu olurken, benzer bir durum İnce tarafından yeniden gündeme getirildi.

İnce, delegelere baskı yapıldığını ve zorla imza toplandığını ileri sürerken, "Geçen kurultayda Kılıçdaroğlu 940 imza almış ama 700 kadar oy aldı. 200 kişi imza vermesine rağmen oy vermedi. Bu sefer 950 imza alıp 550 oy alırsa o yardımcıları nasıl insanların yüzüne bakacaklar" açıklamasında bulundu.

Öte yandan bu seçimde delege bileşiminin değiştiği ve İnce'nin daha az oy alacağı iddiaları da CHP kulislerinde konuşulan başlıklardan biri...

PARTİ MECLİSİ İÇİN REKOR BAŞVURU

Kurultay öncesi en ilginç başlıklardan biri de Parti Meclisi'ne yapılan adaylık başvurusu sayısı oldu. Parti Meclisi'ndeki 60 koltuk için şu ana kadar toplam aday sayısının bini geçtiği belirtiliyor.

Seçim öncesi ortak bir açıklama yapan İlhan Cihaner, Selin Sayek Böke, Ali Şeker, Orhan Sarıbal ve Niyazi Nefi Kara, halen 60 kişiden oluşan Parti Meclisi’nin üye sayısının 80’e çıkarılması, İl Başkanlarının Parti Meclisi toplantılarına katılabilmesi ve Partinin her kademesinde seçimlerin çarşaf listeyle yapılması ve blok liste uygulamasının tamamen kaldırılmasını içeren Tüzük değişikliği teklifi yaptı.

CHP'de parti içinde birçok farklı grup Parti Meclisi'nde güçlü şekilde yer almak için yarışacakken, Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde yer alacak isimler de merak konusu.