Caddebostan plajında 'turnike' eylemi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Caddebostan Plajı'nı paralı hale getirmesine karşı İstanbullular bugün eylemdeydi. Yüzlerce kişi "İBB elini kıyılardan çek" sloganıyla plaja yürüdü, turnikelerden atlayarak plaja girdi.

Serdar Nâzım Yüce - Özgür Önal

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Caddebostan sahilini halka kapatmasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Bugün sahile yürüyüş düzenleyen yüzlerce kişi İBB'nin kıyıları halktan arındırma politikasına karşı çıktı. Sahil boyunca, "İBB elini kıyılardan çek" ve "Caddebostan bizim, İstanbul bizim" sloganlarıyla yürüyen eylemciler, konulan turnikelerden atlayarak plaja girdi. İBB'nin yeni uygulamasına göre plaja giriş 17 Lira, öğrenci 8 Lira. Bunun yanında, plajda kullanılacak şezlonglar ve şemsiyeler için de ayrı ücret alınıyor.

Kadıköy Kent Dayanışması'nın çağrısıyla toplanan İstanbullular, turnikelerden atladıktan sonra, sahilde basın açıklaması yaptı. Kadıköy Kent Dayanışması adına konuşan Arsun Önol, "Otobüs duraklarını bile halka soracağını iddia eden İBB Yönetimi, 'biz biliriz' mantığıyla kendi kararını halka dayattığı bir uygulamayı daha hayata geçirdi. Caddebostan sahilde bulunan kamuya ait bir plajı tel örgülerle çevreleyip, turnike koyarak ücretlendirdi" dedi. 

3621 Sayılı Kıyı Kanunu'na göre, kıyılardan herkesin eşit ve serbest olarak yararlanması gerektiğini ve burada önce "kamu yararı" gözetileceğini söyleyen Önol, "Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık ve benzeri engeller oluşturulamaz" diye konuştu.

İBB'YE SUÇ DUYURUSU
İBB'nin açık bir şekilde suç işlediğine vurgu yapan Arsun Önol, Kent Dayanışması olarak sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da açıkladı. 

Önol açıklamayı şu sözlerle bitirdi:

"Kadıköy'de pek çok kamusal alan rant odaklı projelerin tehdidi altında. Dayanışma olarak, Haydarpaşa Garı'ndan Caddebostan sahiline kadar kamusal yararı olmayan projelerin iptal edilmesi ve bu yerlerin halkın eşit kullanımına açık şekilde düzenlenmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kamusal alanlarımızı karış karış pazarlayarak sermaye lehine dönüştürmek isteyenlere izin vermeyeceğiz."

HDP Milletvekili Prof. Dr. Beyza Üstün belediyenin uygulamasının, bir bütünün parçası olduğunu vurguladı. soL'a konuşan Üstün, Caddebostan Plajı üzerinde oynanan oyunun, İstanbul'daki diğer rant projelerinden ayrı düşünülemeyeceğini belirtti. Üstün, "Gerek Kadıköy rıhtımı üzerinde yıllardır oynanan oyun, gerek 3. Köprü projesi, gerekse 3. Havalimanı projesi. Bunlar sermaye adına İstanbul'un soylulaştırması, halktan arındırılması projeleridir. İnsanlar yaşam alanlarına sahip çıkmalıdır" ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Onursal Adıgüzel ise, "Bu bölge hızlı bir şekilde halkın kullanımından arındırılmak isteniyor. Büyük bir rant alanından bahsediyoruz" dedi. Yandaş şirketlere buradan büyük parsalar kazandırıldığını vurgulayan Adıgüzel, "Ama en önemlisi kıyılar halkın kullanımına kapatılıyor. Biz de bugün hep birlikte diyoruz ki, kıyılar halkındır, hiçbir şekilde satılamaz ve halka kapatılamaz" diye konuştu.