Berkin Elvan davası: Duruşma Şubat'a ertelendi

Haziran Direnişi günlerinde polis saldırısı sonucu yitirdiğimiz Berkin Elvan'ın davasının dördüncü duruşması başladı.

Caner Şimşek

Haziran Direnişi sırasında başına isabet eden gaz kapsülü nedeniyle yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın dördüncü duruşması başladı. 

27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan duruşma öncesinde polis ekiplerinin Çağlayan Adliyesi çevresini ablukaya aldığı görüldü. 

Duruşma zaptı hazırlandı, Elvan ailesinin avukatlarının ismi yazıldı. 

DURUŞMA BAŞLADI

Mahkeme heyeti yerini aldı.  TÜBİTAK’ı görüntüleri iyileştirmesine yönelik olan belgeler mahkemeye ulaştığı belirtildi. 

Tanık Cihan Gençoğlu'nun dinlenmesine başlandı. Gençoğlu, Okmeydanı Hastanesi'nin acil servisinde acil tıp teknisyeni olarak çalıştığını söyledi.

“Sabah 7.30-8.00 gibi getirildi" diyen Gençoğlu, "Üzerinde sonradan torpil olduğunu öğrendiğim şey polis odasına teslim ettim. Damar yolunun açılmasından sonra hastayı daha sonra görmedim” ifadelerini kullandı. 

Gençoğlu, hastanede tuttuğu tutanağın örneğindeki yazının kendisine ait olduğunu onayladı.  Gençoğlu'nun ardından diğer tanık Dilek Öztürk'ün ifadesine geçildi. Öztürk, "Hastanın ameliyatını teslim almak için girdiğimde arkadaşım hastanın eşyalarının polise teslim edilmesini söyleyince bende hastanın eşyalarını tespit ettikten sonra polise teslim ettim" dedi. 

Elvan ailesinin avukatı Atalay, "Tanıkların ifadelerini kabul etmiyoruz. Tanıkların beyanı kuşku vericidir. Maktülün üzerinden çıkanlar dava konusuna dahil değildir" diyerek tanıkların ifadelerine itiraz etti. 

VURULMA GÖRÜNTÜLERİ İZLETİLDİ

Berkin Elvan'ın vurulduğu görüntüler mahkeme salonunda gösterildi. Görüntüleri izleyen anne Gülsüm Elvan fenalaşınca salondan çıkarıldı. Elvan ailesinin müdafi, "Ulusal Kriminal ile TÜBİTAK'tan gelen görüntüler arasında 4 dakikalık fark olduğu ve teşhisi kolay olacak görüntülerin bozulduğu görülüyor” dedi.

Elvan ailesinin diğer avukatı Çiğdem Akbulut, "TÜBİTAK’ın iyileştirme olarak yaptığı görüntüler daha da kötüleşti. Ham görüntülerde daha net olduğunu görüyoruz. TÜBİTAK’ın çok daha iyisini yapabileceğini biliyoruz. Ama herkesin ulaşabileceği efektler kullanılmış olduğunu düşünüyoruz. TÜBİTAK, yaptığı bütün videoları kare kare fotoğraflara dökmüş ve üzerine sis-pus giderici efekt kullanılmıştır" dedi. 

'BERKİN'E YARDIM ENGELLENDİ'

Elvan ailesi avukatı Akbulut, “Berkin'in vurulduğuna dair 61 saniyelik görüntü var. 18 saniye içinde Berkin'in düştüğünü ve 5 kere arka arkaya Berkin'e doğru ateş edildiğini görüyoruz. Tam düştüğü an mevcut. İnsanların Berkin'e müdahale etmesi engellemeye çalışılmıştır” ifadelerini kullandı.

Avukat Çiğdem Akbulut, "Bu olaydan sadece eylemi doğrudan gerçekleştiren Sanık Fatih değil, emri veren, orada bulunan, arka arkaya 5 ateşi yapan Zetciler, olaya müdahale etmeyen polisler. Bu dosyanın kasten suçu işleyen failleridir!. Tüm güne ait görüntüleri incelediğimizde Sanık Fatih Dalgalı, Emin Yıldız, Kadir Eyüp Hambaloğlu ve ismini bilmediğimiz bir kişi ile tüm gün birlikteler, suçu birlikte işlediler. Ama neden sanık hala tutuksuz, Hala görevde ve hala sanığın elinde silah var. Cumhurbaşkanı Filistin'deki zulme sessiz kalmazken, Başbakanlığı döneminde, kendisi çok iyi hatırlar, 2013 yılında aynı terörü kendi halkına uygulamıştır. Şu biliyoruz; halk çocuklarının öldürüldüğü olaylar nasıl siyasi ise bizim davamızda siyasidir. Böyle insanlar polis tarafından korunuyor"dedi. 
 
Avukat Çiğdem Akbulut, sanığın tutuklanmasını ve mahkemeye getirilmesini talep etti. 
DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Sanık müdafilerin talebi ile 15 dakika ara verildi.

 
Sanık avukatı, "Kamera görüntülerindeki saat ve tarih yanlıştır deniyor katılan vekili. Bununla birlikte Fatih Dalgalı'nın Berkin'i vuran eli sargılı kişi olduğu düşünülüyor. Hiç biri kesin delil değildir. Varsayımlar üzerinden müvekkilim tutuklanamaz" dedi. 
 
Sanık avukatının açıklamasının ardından Savcı "Tanıklar dinlenilsin, ismi geçen diğer kişiler için kovuşturmaya yer olmadigina dair karar verildi. Bu karar kesinleşti zaten. Eksik hususların giderilmesini talep ederiz" dedi. 
 
DURUŞMA ERTELENDİ

Berkin Elvan'ın katillerinin tutuksuz yargılandığı davanın duruşması, ara kararın açıklanmasıyla ertelendi. Duruşma 27 Şubat saat: 10:00'da görülecek.

 
Dava sonrası anne Gülsüm Elvan ve baba Sami Elvan'ın açıklamaları şu şekilde: