Başbakan Yıldırım: 7 milyon binayı yenilemek gerekiyor

Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye çapında olaya baktığımız zaman 7 milyon binayı yenilemek gerekiyor. 100 milyar liralardan bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım, Çevre projeleri açılış töreninde konuşuyor.

Dikey yerine yatay mimari uygulayacaklarını ifade eden Yıldırım, "Türkiye çapında olaya baktığımız zaman 7 milyon binayı yenilemek gerekiyor. 100 milyar liralardan bahsediyoruz" dedi. 

Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Değerli misafirler; şehir, bir medeniyettir. Medine'den gelme. Hacı Bayram, Ankara'nın manevi mimarı. Merak etmeyin Özhaseki gibi vaaza dönüştürmeyeceğim. Hacı Bayram Veli "İnsan şehri inşa eder, taşın toprağın arasında kendini de inşa eder" diyor. İnsana huzur verecek şehirler imar etmektir, amaç bu. Bir bakıyorsunuz şimdi, şehirler inşa ediliyor. Amerika'da Manhattan denen yerde... Biliyorsunuz binalar göğün yedi kat yukarısına kadar çıkıyor, ama ruh yok ruh. Onun için biz yatay mimari diyoruz. Ve daha fazla sıcaklık var, daha fazla insanların birbiriyle konuşması, görüşmesi, tanışması var. Hiçbir zaman şehircilik konusunda 'Böyle geldi, böyle gider' demeyeceğiz. Çünkü bizim kurucu başkanımız, Cumhurbaşkanımız da belediyecilikten geliyor. Belediyeciliği iyi bilen, birçok hizmete de İstanbul'un o zor zamanlarında imza atıp, İstanbul'u o yoksunluktan kurtarmış ve o dönem çalışmaları da bugünlerin altyapısını oluşturmuştur.

15 yıldır yapılan yanlışları düzeltmeye çalışıyoruz. Temelleri yanlış atılmış, planları yanlış yapılmış şehirleri maalesef şimdi kentsel dönüşüm diye riskli alanlar ilan ederek, kendi elimizle yaptığımız bu rezilliği düzeltmenin gayretini gösteriyoruz. Yıllar önce arkadaşım bana bir hatırasını anlattı. Yıl 1986, Almanya'da yaşıyor. Uzun yıllar Almanya'da yaşadıktan sonra sürekli İstanbul'u dinliyorlar babalarından. Artık çocuk diyor ki "Baba anlatıyorsun da bir götür bizi İstanbul'u göster". Karar veriyorlar, İstanbul'a geliyorlar. Topkapı'ya doğru giderken "Evladım, İstanbul'u beğendin mi?" diyor. Çocuk gayet sakin, mutsuz "Baba, İstanbul güzel de, keşke savaştan sonra gelseydik" diyor. Şaşırıyor, hatırlayın o zaman oralar, Şirinevler, Bahçelievler, Topkapı'ya kadar olan bölge yeni inşa ediliyordu. Vatandaş bir kat atıyordu, filiz bırakıyordu. Bu kadar katlı, bu kadarını temel çeker mi çekmez mi hak getire. O açıkta kalan demirleri gören çocuk zannediyor ki, buralar bombalanmış. Şimdi o yaptığımız işleri daha fazla para harcayarak düzeltmeye çalışıyoruz. İzmir Karabağ'da da bunu yapacağız, ihaleleri olmuş. İzmir'in yüzde 62'si bina stoğunun imarsız, kuralsız ve gerekli depreme dayanıklılık bakımından sorunlu. Türkiye çapında olaya baktığımız zaman 7 milyon binayı yenilemek gerekiyor. 100 milyar liralardan bahsediyoruz. Peki bunları daha baştan düzgün yapsaydık, önce kanalizasyonu, altyapıyı, sokakları, yeşil alanı yapıp sonra binalara geçseydik iki kere masraf olmayacaktı. Düzeltmek için harcadığımız para, yapmak için hazırladığımız paradan daha fazla.

Aman bu referandum 'evet' çıkarsa biz bittik diyorlar. Biteceksiniz başka yolu yok. Bölgedeki vatandaşlarıma sesleniyorum. Kimliğinizle gurur duyun. PKK'nın sizinle hiçbir derdi yok. Bunların işi gücü hayatı size zehir etmek. Kürt vatandaşlarımızın PKK diye bir sorunu var. Bu sorunu ülke gündeminden çıkaracağız. Dünya DAEŞ'le mücadele ediyormuş gibi yapıyor. Tek mücadele eden Türkiye. Türkiye Fırat Kalkanı ile El Bab'ı hallettik. İnsanlar normal hayatlarına döndü.