Bakandan 'domates' çıkışı: Helali hoş olsun ama...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, domates üzerindeki tartışmalara değinerek, "Domates tarladan 2 liradan çıkıyor, helali hoş olsun, çıksın. Ama pazarda 8 lira ise hesap sorulacak yer 2 lira ile 8 lira arasındaki paranın nereye gittiğidir" dedi.

DHA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, domates fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptı.

"Gelecekte petrol savaşlarının yerine gıdaya erişim savaşları çıkacağını" savunan bakan "Bu durumu söylemek kahinlik değil. Türkiye olarak tarımsal potansiyel ve hasılatımız iyi" ifadelerini kullandı.

Bakan Çelik domates fiyatlarıyla ilgili şunları söyledi:

"Domatesten dolayı enflasyon yükseliyormuş. Gelen giden bunu konuşuyor. Ben bugün Antalya’dan domatesin tarladan çıkış fiyatlarını aldım, 2 lira. Problem şu iki noktada, geçen sene domates 40-50 kuruş idi, kimsenin ağzı açılmıyordu. O zaman çiftçi bu fiyata bunu nasıl üretiyor, çiftçinin halini sormayanlar, bu sene çiftçinin yüzü gülüyor diye ayağa kalkmış, enflasyonun sorumlusu domates diyor. Yok öyle bir şey, geçin arkadaşlar."

YANLIŞ HALKALARI KESTİĞİMİZDE ÇİFTÇİ MUTLU OLACAK

Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

"Domates tarladan 2 liradan çıkıyor, helali hoş olsun, çıksın. Ama pazarda 8 lira ise hesap sorulacak yer 2 lira ile 8 lira arası nereye gidiyor, çiftçinin cebine gitmediğine göre. Konuşmamız gereken o, burada adres çiftçi değil. Çiftçi karını alacak ki; gelecek yıl daha fazla üretsin. Koşa koşa tarlasına gitsin. Ama teri akıtmayan, aradaki zincirde para kazanıyorsa, çözülmesi gereken odur ki, bizim gıda komitemiz bununla meşgül. Onun için adresleri birbirine karıştırmayalım. Burada sorun alanı çiftçi değil, sorun alanı pazara kadar giderken yaşanan sorunlardır, zincirdir. Oradaki yanlış halkaları kestiğimiz an çiftçi de mutlu olacak tüketici de."