Askeriyede alt devre ile üst devrelerin 'dede-torun' kavgası: 10 asker yaralı!

Karabük’ün Safranbolu İlçesi’ndeki 125’inci Jandarma Eğitim Alayı Komutanlığı’nda, acemi askerler ile üst dönem askerler arasında çıkan kavgada biri ağır, 10 asker yaralandı.

DHA

Karabük’ün Safranbolu İlçesi’ndeki 125’inci Jandarma Eğitim Alayı Komutanlığı’nda, acemi askerler ile üst dönem askerler arasında çıkan kavgada biri ağır, 10 asker yaralandı.

Dün akşam saatlerindeki olay, izinden alkollü döndüğü iddia edilen bir askerin alay içindeki yemekhanede acemi eğitimlerini yapan askerlerle tartışmasıyla başladı. Diğer askerlerin de müdahalesiyle tartışma büyüyerek kavgaya dönüştü.

Toplamda 30 askerin tekme-tokat kavgasını nöbetçi subay havaya altı el ateş ederek ayırdı. Kavgada biri ağır 10 asker, aldıkları darbelerle yaralandı.

Karabük Valisi Mehmet Aktaş, kavganın iki grup asker arasında çıktığını ve silah kullanılmadığını söyledi. Yaralı askerlerden birisinin durumunun ciddi, diğerlerinin ise hafif olduğunu belirten Aktaş, “Başlarında bulunan rütbeliler hemen duruma hakim olmuştur. Silahla yaralanma yoktur. Kavgada silah kullanılmamıştır. Rütbeli askerler kavgayı engellemek için havaya ateş açmışlardır” dedi.

DEDE-TORUN NEDİR?

Askerlik argosunda üst devre askerler "dede", yeni gelen acemi askerler "torun" olarak tabir edilmekte ve "devreciliğin" olduğu askeri birliklerde "dede" askerler ile "torun" askerler arasında bir gerilimin ve çekişmenin olduğu var sayılmakta.