Antep'teki IŞİD katliamını protesto edene 10 ay hapis!

Polis tutanağına göre Antep katliamını protesto ederken "Nerde bu devlet, devlet IŞİD'i koruyor, katil devlet” diye bağıran Yılmaz Yaman’a 10 ay hapis cezası verildi.

Gaziantep merkez Şahinbey ilçesi Beybahçe Mahallesi'nde 20 Ağustos 2016 tarihinde gerçekleşen IŞİD'in bombalı saldırısı sonrası “Nerede bu devlet, devlet DAİŞ’i koruyor, katil devlet” diye bağırdığı iddia edilen Yılmaz Yaman’a açılan davanın geçtiğimiz hafta görülen karar duruşmasında, Antep 8’inci Asliye Ceza Mahkemesinin “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan 10 ay hapis cezası verdiği öğrenildi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Yaman, mahallede ikamet eden teyzesi için endişelendiği için mahalleye gittiğini, ambulansların ulaşımda zorluk çektiği için halka “ambulanslara yol verin” ve oradaki kalabalığa “hastaneye gidip kan verelim” diye bağırdığını, halkı kin ve düşmanlığa sevk etme gibi bir niyetinin olmadığını belirtmesine rağmen ceza verildiğini söyledi. 

MAHKEME POLİS TUTANAĞINI YETERLİ BULDU

Tanık polisler M.A. ve B.A. ise tutulan ifade tutanağında olay gecesi Beybahçe'de görevli olduklarını ve Yaman’ın kalabalığa karşı “Nerede bu devlet, devlet IŞİD'i koruyor, katiller nerede, katil devlet” diye bağırdığını ve uyarmalarına rağmen bağırmaya devam edince karakola götürdüklerini ifade etti. Yaman’ın teyzesi Naime Aydın da duruşmada yeğeninin kendisini merak ettiği için acele ile yatağından fırlayıp üzerindeki eşofmanı bile değiştirmeden mahalleye geldiğini iki saat kadar yanında kaldığını ve halkı ayaklandıracak hiçbir hareket ve davranışta bulunmadığını belirtti.

Mahkeme heyeti, tanıkları ve delilleri inceledikten sonra, Yaman’ın bağırarak halkı galeyana getirmeye çalıştığını, kolluğun sanığı “Bağırarak halkı galeyana getiriyorsun” diye uyarmasına rağmen hareketlerine devam ettiğini, bu sebeple “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan 1 yıl hapis cezası ile cezalandırdı.

Mahkeme, Yaman’ın geçmişi ve sosyal ilişkileri göz önünde bulundurularak cezasında altıda bir oranında indirim yapılarak 10 aya düşürülmesine ve cezasını erteleyerek beş yıl süre ile denetim süresine tabi tutulmasını kararlaştırdı.