Ankara'da doğalgaz her ay zamlanacak: Sırada İstanbul var!

Ankara'da doğalgaz birim hizmet bedelinin dolar cinsinden alınması, dolardaki artışların vatandaşa gizli zam olarak yansımasına sebep oluyor. Ankaralı, doğalgazı her ay daha pahalıya kullanıyor.

Başkentgaz'ın özelleştirilmesinde yer alan ‘Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun'un 23'üncü maddesine göre, doğalgaz birim fiyatları; birim hizmet amortisman bedeli 0,05555 US doları/m³ olarak belirlendi. Birim hizmet bedelinin dolar üzerinden belirlenmesiyle Ankara'da doğalgaza her ay zam geliyor. 

Her ay yapılan ayarlamalarla doğalgaza bir yıl içerisinde toplamda yüzde 4'ü bulan zam geldi. Petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel doğalgaz fiyatları da önemli oranda düştü. Ancak aboneler Ankara'da dolar kurundaki artış nedeniyle indirimi hissedemedi.

Başkentgaz'ın özelleştirilmesinde yer alan kanun maddesine göre 1,4 milyon Ankaralı abone her ay doğalgazı zamlı kullanıyor. Geçen yıl ekim ayında, dolardaki artış gerekçe gösterilerek doğalgaza yüzde 9 zam yapılmıştı. Doğalgaz dağıtım şirketleri, en uygun fiyattan aldıkları gazın maliyetine birim hizmet amortisman bedeli de ekleyerek abonelere satıyor.

DÜNYANIN EN PAHALI DOĞALGAZI
Zaman'da yer alan habere göre, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte doğalgazın birim fiyatı düşüyor ancak Türkiye, dünyanın en pahalı doğalgazını kullanıyor. Türkiye bin metreküp doğalgaz için İran'a 431, Rusya'ya 377, Azerbaycan'a ise 290 dolar ödüyor. İran doğalgazı; Azerilere göre 141 dolar, Ruslara göre ise 54 dolar daha pahalı. İran 150 dolardan aldığı Türkmen gazını Türkiye'ye yaklaşık üç katına satıyor.

Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir Yasası'yla birlikte Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) giderlerinin artmasını gerekçe göstererek suya yüzde 10,11 oranında zam yaptı. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yapılan oylamayla alınan karar, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak.

İSTANBUL DA TEHLİKEDE
Ankara'da Başkentgaz için uygulanan "sistem kullanım bedeli"nin dolar üzerinden belirlenmesine benzer bir uygulama da İstanbul'da yapılmak isteniyor. Enerji uzmanlarından alınan bilgiye göre İstanbul için kanun taslağı hazırlanmış durumda. 

Serbest tüketicilere verilen doğalgazın sistem kullanım bedeli dolar üzerinden belirlenmesi durumunda dolardaki artış İstanbul'da da her ay yeni zamlara dönüşecek.