AKP'nin atadığı kayyum, Kürt edebiyatçı Ehmedê Xani heykelini yıktırdı!

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde AKP tarafından belediyeye atanan kayyum, DBP’li belediye tarafından yaptırılan Kürt edebiyatçı Ehmedê Xani heykelini yıktırdı. DBP’li belediyelere atanan kayyumlar daha önce de Diyarbakır’daki Roboski Anıtı ile Kızıltepe’deki Uğur Kaymaz Anıtı’nın da aralarında bulunduğu birçok anıtı kaldırtmıştı.

Doğu ve Güneydoğu illerinde Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) kazandığı belediyelerde görevden alınan başkanların yerine AKP tarafından atanan kayyumlar, heykel ve anıtları kaldırmaya devam ediyor.

sendika.org'un aktardığı habere göre, Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine atanan kayyum Ulaş Akhan, Uluyol Mahallesi’nde bulunan Kürt edebiyatçı Ehmedê Xani Parkı’nda DBP’li belediye tarafından yaptırılan Xanî’nin anıtını yıktırdı.

Anıtı yıktırılan Kürt edebiyatçı Ehmedê Xani’nin kitapları daha önce AKP’li Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bastırılmıştı.

DBP’li belediyelere atanan kayyumlar daha önce de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önündeki Lamassus heykeli, Cizre’de Orhan Doğan’ın kabartma anıtı, Diyarbakır’da Roboski Anıtı, Diyarbakır’da Mervani medeniyetine ait kabartmalar, Diyarbakır’da Ahmed Arif’in heykelini ve Kızıltepe’de 13 kurşun ile öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz adına yaptırılan anıt kaldırılmıştı.

EHMEDÊ XANİ KİMDİR? 

17. yüzyılda yaşamış Kürt edebiyatçı, tarihçi. Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Han köyünde doğmuştur. 1707'de Doğubeyazıt'ta vefat etmiştir. Türbesi Ağrı Doğubeyazıt'tadır.

Farabi, Feqiyê Teyran, Molla Ahmed-i Cezirî, Platon, Aristoteles, Muhyiddin İbn Arabi, Ali Hariri, Firdevsi ve Ömer Hayyam gibi isimlerden etkilenen düşünceler ortaya koyar. Bu birikimini dört ayrı dilde dile getirir. Dönemin felsefi, teolojik ve edebiyat bilgilerini iyi özümsediği ve bu yönüyle yetkinleştiği anlaşılıyor. Felsefe tarihi, dinler tarihi, Kürt edebiyatı, folklor ve tarihi konusunda da birikimi vardır. Kürtçe'nin yanı sıra Arapça, Farsça ve Osmanlıca'ya oldukça hâkim olduğu biliniyor. "Mem û Zîn" adlı temel yapıtında her olayı ele alışı derin bir çözümleme biçimindedir. Hani'nin özellikle çocuklar için "Nûbihara Biçukan" adlı eseri yazar.