AKP'den müftülere nikah yetkisi açıklaması

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, "müftülüklere nikah kıyma yetkisi verilmesi" ile ilgili düzenleme konusunda, "Eğer müftünün nikah kıyması laikliğe aykırı ise müftünün memurluğu niye laikliğe aykırı değil? O da memur. Biz uygulamada Medeni Kanun'a göre yapılan nikah işleminin uygulayıcısının genişlemesini istiyoruz, mesele bu." dedi.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen "torba tasarıyı" cuma gününe kadar bitmesi halinde 25 Ekim Çarşamba gününden itibaren Genel Kurulda görüşmeyi düşündüklerini açıkladı.

Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısı ile getirilen değişiklikler hakkında da bilgi veren Turan, "müftülüklere nikah kıyma yetkisi verilmesi" ile ilgili düzenlemeye ilişkin açıklamada bulundu.

"Eğer müftünün nikah kıyması laikliğe aykırı ise müftünün memurluğu niye laikliğe aykırı değil? O da memur" diyen Turan, "Biz uygulamada Medeni Kanun'a göre yapılan nikah işleminin uygulayıcısının genişlemesini istiyoruz, mesele bu. Dini nikah mı geliyor, meri kanunlar mı değişiyor, boşanma ve evlenmeye ilişkin hükümler mi değişiyor? Böyle bir şey yok. Konu, evlenmek ve boşanmakla ilgili değil. Mesele, Medeni Kanun'a göre kıyılan nikahın, müftü tarafından da kıyılmasına hak vermek. Muhtarların, kaptanların, konsolosların ve nüfus memurlarının bu hakkı var, şimdi müftülerin de olacak" ifadelerini kullandı.