Adalet Bakanı Bozdağ'dan Gülen’in iadesine ilişkin açıklama

Fetullah Gülen'in iade talebiyle ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "ABD'den gelen uzmanlar heyetiyle bakanlığımızın uzmanlar heyeti görüşmelerini dün yaptı. Bugün de devam ediyor" dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı ve Estonya Dışişleri Bakanı Marina Kaljurand ve heyetiyle Adalet Bakanlığı'nda görüştü.

Fethullah Gülen'in iade talebiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bozdağ, hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini vurgulayarak, "Fethullah Gülen ile ilgili ABD'ye gönderilen iade dosyaları 4 dosyamız var. Bu dosyalar 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünden önceki suçlara ilişkin dosyalardır. Dolayısıyla darbe teşebbüsüyle ilgili değildir. Darbe teşebbüsünün olmasından sonraki süreçte soruşturmalar devam ediyor. Delillerin toplanması, değerlendirilmesi bir zaman alıyor. O yüzden henüz gönderilemedi. Bu arada Ankara, İzmir ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıkları Fethullah Gülen hakkında yakalama kararları verdiler. O kararlar bakanlığımıza geldikten sonra İngilizce'ye çevrilecek. Bu şartlar yerine getirildikten sonra ABD'ye iletilecektir. Şu anda hazırlıklar son noktaya gelmiş durumda. Önümüzdeki hafta muhtemelen gönderilecektir" diye konuştu.

'ABD'NİN İADE KONUSUNA BU HEYET VERDİĞİ ÖNEMİ GÖSTERMEKTEDİR'

Fetullah Gülen'in iade talebiyle ilgili Ankara'ya gelen ABD Adalet ve Dışişleri bakanlığı yetkilileriyle yapılan görüşmeler hakkında bilgi veren Bakan Bozdağ, "ABD'den gelen uzmanlar heyetiyle bakanlığımızın uzmanlar heyeti görüşmelerini dün yaptı. Bugün de devam ediyor. ABD'nin iade konusuna bu heyet verdiği önemi göstermektedir. Çünkü bir iade talebi hakkında ilk defa ABD, Türkiye'ye bir heyet gönderiyor ve bu heyet birbirini anlama ve dosyayı değerlendirme konusunda birlikte çalışma yapıyor. Biz bunu önemsiyoruz. Umarız ki bu görüşmeler faydalı sonuçlar verir" ifadelerini kullandı.