ABD ile vize krizi: Neler oldu?

Dün akşam saatlerinde ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği'nden yapılan "vize" açıklaması bir anda gündemi değiştirdi. ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğunda çalışan bir ismin Cemaat operasyonu kapsamında tutuklanması sonrası alınan kararın ardından Erdoğan sessizliğini korurken, AKP misilleme olarak ABD vatandaşlarına vizeleri askıya aldı. Karar sonrası borsa düşüşe geçerken,…

ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz, "Siyasi ve askeri casusluk", "Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlaması kapsamında geçtiğimiz hafta tutuklanmıştı.

1982 yılından bu yana ABD Konsolosluğunda çalışan Topuz'un tutuklanması sonrası ABD'den, "Çalışanlarımıza yönelik temelsiz ve kaynağı belirsiz iddialar, bizim uzun dönemli ortaklığımızı baltalamakta ve bu ortaklığın değerini azaltmaktadır" açıklaması gelmişti.

Bu açıklama sonrası dün yaşanan gelişmeleri derledik:

ABD Büyükelçiliği, "Türkiye'den başvurular süresiz durduruldu" açıklamasında bulundu.

ABD tarafından kısıtlama getirilen vizelerin kapsamı belli oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, kararın ardından, "Vize konusu bu konsoloslukta başlatılan süreçle alakalı. Başka şeyler de tabii tetikledi. Ama daha ziyade bununla alakalı. Washington’a gittiğimde bu konu çok gündeme gelmişti. Konuya ilişkin hukuki süreç beklenmeden havuz medyası üzerinden böyle suçlamalar yapılmasını içlerine sindiremediklerini söylemişlerdi" açıklamasında bulundu.

AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ABD'nin vize yasağı kararının ardından Twitter'dan paylaştığı mesajda "ABD vize başvurularını durdurma kararıyla en ağır darbeyi ajanlarına vurdu, Türkiye'de kaldılar!" ifadelerini kullandı.

ABD'nin adımına yanıt veren Türkiye’nin Washington Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, “ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır.” denildi.

ABD ve Türkiye'nin karşılıklı olarak vizeleri askıya alması sonrası dolar, euro ve altında büyük bir yükseliş oldu.

Amerikan Konsolosluğu çalışanının tutuklanması sonrası AKP'nin bir gözaltı için daha hamle yaptığı ileri sürüldü. Hakkında gözaltı kararı verilen kişinin konsolosluk binasından çıkmadığı belirtildi. Haber, AKP tarafından yalanlandı.

TÜSİAD, ABD’nin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik seyahat vizesi işlemlerini durdurması kararı ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Yaşanan anlaşmazlıkların hızlı bir şekilde çözülmesi öncelikli beklentimizdir” ifadesi kullanıldı. 

Türk Hava Yolları, ABD ile dün akşam başlayan 'vize krizi' ile ilgili önemli bir açıklama yaptı.

Kriz sonrası gözlerin çevrildiği isim olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, beklenmedik şekilde yapacağı basın toplantısını iptal etme kararı aldı.