2 yeni KHK yayınlandı: İşte tüm detaylar

2 yeni KHK yayınlandı. KHK'yla ihraç edilenlere hukuk yolu kapatıldı. 4 bine yakın kişi daha ihraç edildi. Evlilik programlarının yasaklanmadığı ortaya çıktı. İşte kararnameler ve detayları...

Haber Merkezi

OHAL kapsamında 2 yeni KHK daha Resmi Gazete'de yayınlandı.

Kararnameyle 4 bine yakın kamu çalışanı ihraç edilirken radyo ve televizyonlara da yasaklar getirildi. Ayrıca ihraç davası açanların da dosyaları düşürülecek.

İHRAÇ DAVALARI DÜŞÜRÜLÜYOR

Kararnamede en çarpıcı maddeler arasında ihraç edilenlerin açtıkları davaların düşürülmesiyle ilgili karar oldu.

Buna göre, dava açanların dosyaları "Karar verilmesine yer olmadığına dair" karar verilerek düşürülecek ve dava masrafları da direkt davaya açana yüklenecek. Ayrıca yeni dava da açılamayacak ve mahkemeler dosyaları direkt OHAL komisyonuna gönderecek.

İlgili maddeler şu şekilde:

"Bu dosyalar hakkında yargı mercilerince karar verilmesine yer olmadığına ve tarafların yaptıkları masrafların üzerlerinde bırakılmasına dosya üzerinden kesin olarak karar verilir, vekâlet ücretine hükmedilmez. Bu dosyalar, yeni bir başvuru şartı aranmaksızın incelenmek üzere Komisyona gönderilir.”

Kararnamelerdeki detaylar şu şekilde:

3 bin 939 kişi kamudan ihraç edildi. 

235 kamu personeli göreve iade edildi.

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nden 1066 kişi ihraç edildi.

İhraç edilen en yüksek rütbeli asker ise Kara Havacılık Komutanı Tuğgeneral İdris Feyzi Okan oldu. Tuğgeneral Okan'in rütbesi darbe girişimi sonrası yükseltilmişti. Okan, tutuklanan askerlerin ifadeleri sonrası geçen Ocak ayında tutuklanmıştı. 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 34 personel göreve iade edildi.  

TBMM'de 3 personel görevden ihraç edildi.  

484 akademisyen ihraç edildi.

14 dernek KHK kapsamında kapatıldı.

5 derneğin yeniden açılmasına karar verildi.

7 bin bekçi kadrosu açıldı.

İhraç edilenler arasında Abdullah Gül'ün Başyaveri Kurmay Albay Bekir Furkan Özdaban da yer alıyor. 

Muhtar ve korucuların SGK primlerini devletin ödemesi kararlaştırıldı.

Rektörler YÖK Başkanı'ndan izin almadan yurtdışına çıkamayacak.

Yürüyüş dergisi kapatıldı.

EVLİLİK PROGRAMLARI YASAKLANMADI 

Radyo ve televizyonlara da bir takım yaptırım getirildi. Takviye edici gıda ve sağlık ürünlerinin satışı yasaklandı. Karardaki ifadelere göre, "arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı ve/veya buluşturulduğu türden programlar" da yasak kapsamına alındı. 

İlk önce evlilik programlarına yasak getirildiği düşünüldü ancak bahsi geçen programların uydu kanallarında yer alan farklı yayınlar olduğu öğrenildi.

Evlilik programlarının bu kapsama dahil edilmemesine gerekçe olarak da "arkadaşlık" değil "evlendirme" formatlı programlar olması gösterildi.

Ancak yine de karardaki ifadelerin tartışmalı olduğu, evlilik programlarının da bu kapsama alınması gerektiği aktarılan görüşler arasında.

Söz konusu yasaklar şöyle açıklandı:

"Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı ve/veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve/veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez.

Katma değerli elektronik haberleşme hizmet numaraları, yerel aranır numaralar, benzeri özel içerikli hizmetlere ilişkin numaralar ile özel ücrete tabi diğer sabit ve mobil numaralar kullanılmak suretiyle, izleyici ve dinleyicileri yanıltıcı ve/veya haksız kazanca neden olacak şekilde yarışma, çekiliş, lotarya ve benzeri adlar altında ödül ve ikramiye taahhüt edilemez ve bu yöntemle ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması yapılamaz."