15 Temmuz'dan sonra askıya alındı: İŞKUR istatistikleri neden yayımlanmıyor?

15 Temmuz darbe girişiminden sonra 6 ay boyunca yayımlanmayan İŞKUR “Aylık” istatistik bülteni, kısa süreli yayının ardından yeniden askıya alındı. CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, kayıtlı işsiz ve kayıtlı iş gücü verilerinin açığa çıkması açısından önemli olan İŞKUR aylık istatistik bültenlerinin yayımlanmamasını Meclis gündemine taşıdı.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, İŞKUR Aylık İstatistik Bültenlerinin  6 aydır yayınlanmamasını, bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Hakverdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'na yönelttiği soru önergesinde, kayıtlı işsiz ve kayıtlı işgücü verilerinin ve kaç Toplum Yararına Programlar (TYP) alındığının anlaşılması ve bunun için  ne kadar bütçe harcandığının kamuoyunca bilinmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Hakverdi önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Sadece Kayıtlı İşsiz ve Kayıtlı İşgücü verilerini değil, özellikle Milli İstihdam Seferberliği (MİS) adı altında İşbaşı Eğitim Programları, ve yararlanıcı sayısı yüzbinlerin üzerinde olan Toplum Yararına Programlar (TYP) da dahil Aktif ve "Pasif" İşgücü İstihdam Politikalarının verileri bu önemli bültende sunulmaktadır. İŞKUR Aylık Bülteni aylardır neden açıklamadığına/yayınlanmadığına dair kamuoyunu aydınlatmalıdır. OHAL koşullarında işsiz sayılarının Cumhuriyet tarihinin en yüksek sayılarına ulaştığı bilinmektedir. İşsizliğin yoğunlaşması hem İŞKUR’un faaliyetlerini hem bu bültende yayınlanacak faaliyet verilerini önemli kılmaktadır. Aynı günlerde basına yansıyan haberlerde Örneğin 2017 yılında kaç TYP alındığı ve bunun için bir ne kadar bütçe harcandığının kamuoyunca bilinmesi gereklidir. Dönemin Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın bazı açıklamaları bültenin verilerini daha da önemli kılmıştır. Bakan Milli İstihdam Seferberliği kapsamında bir milyondan fazla istihdam sağlandığını iddia ederken 10 Haziran tarihinde İŞKUR 2017 yılı için 475.675 kişi açıklamıştır. Bu açıklamadan 14 gün sonra ÇSGB Resmi Twitter hesabında Bakan Müzezzinoğulu’nun açıklamasına istinaden verilen habere göre 1 milyonu özel sektör olmak üzere 1 milyon 300 bin kişi istihdam edilmektedir denmekte aynı dönem TÜİK Raporlarına göre kayıt içi istihdam artışı 250 bin olarak görülmektedir.Dönemin bakanının 24 Haziran 2017 de yaptığı açıklamaya bakılırsa kurumlar ve bakanlık arasında bir koordinasyonsuzluk görülmekte Bakan ve 2 farklı kurumun açıkladığı rakamlar birbirini doğrulamamaktadır. İstatistik Bültenlerinin Açıklanması bu garabeti de ortadan kaldıracaktır.

  • İŞKUR Aylık İstatistik Bülteni 5 aydır neden yayınlanmamaktadır?
  • 2017 yılı Ocak-Haziran döneminde kaç kişi iş bulmak amacıyla İŞKUR’a başvurmuştur?
  • 2017 yılı Ocak-Haziran döneminde kaç kişi İŞKUR aracılığıyla doğrudan işe yerleştirilmiştir ?
  • 2017 yılı Ocak-Haziran döneminde kaç işveren kaç işçi bulmak amacıyla İŞKUR’a baş vurmuştur ?
  • Milli İstihdam Seferberliği adı altında İşsizlik Sigortası fonundan Ocak-Haziran döneminde kaç TL harcanmıştır? Bu kapsamda kaç işsiz işe yerleştirilmiştir?
  • Milli İstihdam Seferberliği adı altında kaç işverene teşvik verilmiştir.?
  • Milli İstihdam Seferberliği adı altında teşvik verilen işverenlerin sayısının bölgesel dağılımı nedir?
  • Toplum Yararına Programlar kapsamında çalıştırılanlar Milli İstihdam Seferberliği adı altında değerlendirilmekte midir? 2017 yılı içerisinde bu programlardan kaç kişi yararlandırılmıştır. Bu kapsamda kaç TL Harcanmıştır. ?
  • İş başı eğitim programları kapsamında çalıştırılanlar Milli İstihdam Seferberliği adı altında değerlendirilmekte midir? 2017 yılı içerisinde bu programlardan kaç kişi yararlandırılmıştır. Bu kapsamda kaç TL Harcanmıştır. ?
  • Dönemin bakanı Müezzinoğlu doğru söylüyorsa 1 Milyon özel sektör tarafından işe yerleştirilen sayısı İŞKUR sitesinde neden 450 bin civarındadır? Aradaki fark olan 550 bin kişi gerçek midir? Gerçekse İstatistik verilerinden çıkartılmak sureti ile ne gizlenmek istenmektedir?
  • Yine Müezzinoğlu’nun açıklamasında 300 bin kişinin de Kamu Kuruluşlarına yerleştirildiği dile getirilmiştir. Bu istihdamlar hangi kurum ve kuruluşlarda ve hangi liyakat sistemi ile sağlanmıştır?
  • Birçok ‘işveren’in SSK primi ve asgari ücretinin belirli bir süre işveren yerine İŞKUR tarafından karşılanmasını içeren "istihdam seferberliği" kapsamında, çok sayıda işçiyi kendi işyerlerinde çalışıyor gibi gösterip maaşlarını da kendi hesaplarına aktardığını tespit edildiği haberleri birçok kez medyada yer almıştır. Kurum bünyenizde bu tarz olayları araştırmak üzere yürütülen faaliyetler nelerdir?