Testosteron düzeyi yüksek kadın atlete yarışma izni çıktı

Doğal nedenlerle testosteron düzeyi erkeklerde görülen düzeyde olan Hintli atlet Dutee Chand’a uluslararası yarışmalara katılma izni çıktı.

soL-Spor

Ülkesinde 18 yaş altı 100 metre şampiyonluğu bulunan Hintli atlet Dutee Chand, yeniden uluslararası müsabakalara katılabilecek. Daha önce uluslararası atletizm federasyonu IAAF tarafından, vücudunda erkeklerde görülen seviyede testosteron bulunduğu gerekçesiyle uluslararası yarışmalardan men edilen Chand, İsviçre’de bulunan Spor Tahkim Mahkemesi’nde açtığı davayı kazandı.

Hiperandrojenizm diye adlandırılan bir tıbbi rahatsızlığı bulunan Hintli atlet, 2014 yılında IAAF tarafından, doğal testosteron seviyesi kadın atletler için belirlenen değerlerden yüksek olduğu gerekçesiyle kadın atletizm müsabakalarından men edilmişti.

İsviçre’deki Tahkim Mahkemesi bugün aldığı kararla, IAAF’nin Chand’a uyguladığı cezayı kaldırdı. IAAF’nin kararında ısrar etmesi halinde iki yıl içinde yüksek testosteron düzeyleri ile atletik performans arasındaki ilişki bulunduğunu göstermesi gerekecek.

Tahkim kararıyla önümüzdeki yıl Rio de Janeiro’da yapılacak Olimpiyatlara katılma şansı yakalayan Hintli atlet, “Bana yapılan adil değildi” dedi. Chand, kararla ilgili açıklamasında “Koşmaya ve yarışmaya benim de hakkım var. Ancak bu hak benden alınmıştı. Hiçbir suçum olmayan bir konu nedeniyle aşağılandım. Bu karar sayesinde başka bir kadın atletin daha benim karşı karşıya kaldığım muameleyle karşılaşmayacağı için memnunum” dedi.